ČESTO SE BUDITE NOĆU: OVO BI MOGLI BITI RAZLOZI, A EVO I KAKO DA POMOGNETE SEBI

Ako se teško naspavate, niste jedini. Studije pokazuju da 60 posto odraslih Amerikanaca gotovo svake noći imaju problema sa spavanjem, uključujući i one poput hrkanja, osjećaja umora ujutro i buđenja usred noći.

Noćno buđenje može biti potaknuto stresom, hormonima i uvjetima u spavaćoj sobi.

Prema ginekologinji Wendie Trubow, nivoi kortizola imaju veliki utjecaj na spavanje.

  • Neodgovarajuće lučenje kortizola može prouzrokovati da se probudite usred noći. Hormonska neravnoteža također može prekinuti vaš san, posebno progesteron, kao i hipoglikemija. Uz to su usko povezani stres i tjeskoba, koji također mogu prouzrokovati buđenje tokom noći – kaže Trubow.

Nestabilni nivoi melatonina, hormona koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja, također bi mogle pridonijeti neželjenom buđenju.

Ilustracija

Osim toga, za dobar san su bitni i uvjeti u vašoj sobi, kako tvrdi dr. Rebecca Robbins, koja istražuje spavanje i koautorica knjige „Spavaj za uspjeh!“

  • Utvrdili smo da su osobe koje spavaju u toplijim sobama (21 stepen Celzijusa ili više) sklonije ružnim snovima i lošijem spavanju – istakla je Robbins za mbg.

Uz sve to, san vam mogu remetiti i uobičajeni krivci, poput potrebe za korištenjem toaleta ili dijagnosticiranog poremećaja spavanja, poput apneje. Što smo stariji, veća je vjerovatnoća da ćemo se susresti s tim problemima. Srećom, sve su to rješive tegobe, tako da možete prespavati cijelu noć.

Ako se mučite prespavati cijelu noć, Robbins preporučuje da se prvo pozabavite jednostavnim stvarima.

  • Ograničite unos vode prije spavanja i izbjegavajte plavo svjetlo, uspostavite rutinu koja vas opušta prije sna. Održavajte svoju spavaću sobu hladnom i izbjegavajte stvari koje vas stresiraju prije spavanja, poput gledanja vijesti ili ulaženja u stresne rasprave – savjetuje Robbins.

Ako se i dalje mučite, možda sebi možete pomoći magnezijem.

  • Magnezij je relaksant i može opustiti mišiće, pomoći kod tjeskobe i poboljšati san. Također je presudan za mnoge procese u tijelu i mnogi ljudi ga ne unose dovoljno hranom – kaže Trubow.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.