Imaju antiinflamatorno, antikancerogeno, antimikrobno, antidijabetičko dejstvo. Zbog toga će biti korisno uključiti ih u svoju ishranu u malim količinama.
Neki začini djeluju slično kao moćni antibiotici, razređivači krvi, bore se protiv raka i protivupalnih procesa, regulišu insulin, djeluju antioksidativno. Ako redovno unosite bilje i začine u ishranu u malim dozama, to će pozitivno uticati na vaše zdravlje.
Inflamacija se smatra da je vjerovatno uzrok srčanih problema, moždanog udara, maligne neoplazme, Alchajmerove bolesti i artritisa.
Aktivna jedinjenja u korenu đumbira (gingeroli) ublažavaju bol kod laboratorijskih miševa i djeluju kao inhibitori ciklooksigenaze – slično antiartritičkim lijekovima. Osim toga, džingeroli, poput dobro poznatog aspirina, razređuju krv, što je neophodno kod srčanih oboljenja.

Biljka se od antike koristila protiv raznih infekcija. Ulje origana pokazalo je antibiotske efekte u liječenju stafilokoknih infekcija kod laboratorijskih miševa. Ulje također inhibira gljivične infekcije i parazite.
Mješavina ulja origana, piskavice, kima i sjemena bundeve pomaže u snižavanju krvnog pritiska i optimizuje nivo šećera u krvi kod dijabetičkih laboratorijskih pacova.
Dodavanje origana različitim obrocima može pružiti antiparazitske i antidijabetičke prednosti.
Kurkuma sadrži efekte koji se bore protiv raka
Kurkuma sadrži visok procenat snažnog antioksidansa kurkumina. Ovaj drugi uništava maligne ćelije u onkologiji prostate, debelog crijeva i pluća.

Naučnici špekulišu da kurkumin može blokirati aktivnost gena koji izazivaju rak.
Kurkumin također ima takav efekat: zbog slabljenja zapaljenskih procesa, ublažava oticanje zglobova i degradaciju mozga kod miševa.
Uključivanje cimeta u ishranu pomaže da se fluktuacije šećera u krvi drže pod kontrolom. Cimet normalizuje nivo šećera u krvi povećavajući potrebnu osetljivost na inzulin.
Začini kao što su karanfilić , kurkuma i lovorov list također pokazuju sličan efekat, ali manje izražen.
Ako brinete o svom zdravlju , možete obogatiti svoje obroke ovim začinima i biljem.