ČETIRI STVARI KOJE NIKADA NE BISTE SMJELI ČUVATI ISPOD SUDOPERA I ČETIRI KOJE BISTE TREBALI

Jeste li u posljednje vrijeme zavirili u ormarić ispod sudopera?

Ako ste poput mnogih ljudi, to bi mogao biti prostor koji izbjegavate gledati, jednostavno zato što ste ga natrpali s toliko nepredviđenih stvari i čini se da ga ne možete održavati urednim. Kad bi samo čišćenje prostora ispod bilo jednostavno kao i čišćenje samog sudopera.

Evo koje četiri stvari nikada ne biste smjeli čuvati ispod sudopera i četiri koje biste trebali. Sve što može apsorbirati vodu je zabranjeno. Zamislite samo beskrajne hrpe kuhinjskih peškira, potrepština za pranje posuđa, starih spužvi, potrepština za čišćenje, recikliranih papirnatih vrećica – sve ovo čini popis predmeta koje većina ljudi kategorizira kao prihvatljive za čuvanje ispod kuhinjskog sudopera, a on se nastavlja i dalje, piše 24sata.hr.

Nije važno je li vaš sudoper šarmantan – ako znate da ispod ima nereda i smeća, teško ćete uživati ​​u njemu u potpunosti.

Zahtjevi za organiziranom kuhinjom na vrhu su popisa želja većine ljudi, kaže Ginny Underwood, profesionalna organizatorica i osnivačica Virginia’s Easy Living Solutions. ​​

  • Većina klijenata koje vidim imaju jednu zajedničku stvar, posjeduju previše predmeta za prostor u kojem žive – kaže ona. Ormar ispod vašeg sudopera dobro je mjesto za početak ćišćenja i organiziranja, jer je to često jedan od najviše zatrpanih prostora, zahvaljujući labirintu cijevi koje također moraju živjeti tamo.
Ilustracija

Dobro pravilo glasi: ‘Rezervirajte ovaj ormar za predmete koji se odnose samo na kuhinju, kaže Underwood.

To znači da zalihe koje koristite za druge dijelove svog doma, od sredstava za čišćenje WC-a do čistača prašine, treba izbaciti. Počnite tako da izvučete van sve što imate unutra kako biste mogli obaviti inventar.

ŠTA NE ČUVATI ​​ISPOD SUDOPERA

Dodatne zalihe

Neotvorene kutije vrećica za smeće i zalihe dodataka za perilicu posuđa i deterdženata za suđe i bilo koje dodatne, neiskorištene stvari trebale bi otići u ormar ili neki drugi prostor za čuvanje kako ne bi natrpali ovaj vrijedni prostor, kaže Lisa Dooley, organizatorica iz Bostona.

Opasne kemikalije

Možda ćete imati povremenu potrebu za snažnim sredstvom za čišćenje, poput izbjeljivača, ali te kemikalije trebale bi biti sigurno čuvane u garaži ili podrumu, izvan dohvata male djece i dalje od drugih svakodnevnih predmeta, kaže Dooley.

Zapaljivi proizvodi

To uključuje uobičajene proizvode kao što su otapala, razrjeđivači, sredstva za poliranje, boje i neka sredstva za čišćenje, jer se mogu nasumično zapaliti u nekim uvjetima.

Najozloglašeniji uzrok spontanog izgaranja su zauljene krpe nakon što se koriste za nanošenje laka za namještaj ili lakova, kaže Underwood. Ovo ne pripada vašoj kuhinji.

Pixabay

Kuhinjski peškiri i papirnate vrećice

Iako su zgodni, ovi predmeti ne spadaju pod sudoper jer ih curenje vode može uništiti. Umjesto toga, spremite ih u obližnji ormarić ili na neko drugo mjesto gdje ćete im moći i lakše pristupiti.

ŠTA ČUVATI ISPOD SUDOPERA

Organizacijski alati

Iako se ne mogu smatrati predmetima za čuvanje , sami po sebi, alati koje vjerojatno već koristite za organizaciju kuhinje, neophodni su za održavanje vašeg ormarića ispod sudopera u vrhunskom obliku.

Možete koristiti stvari kao što su ladice za izvlačenje, zatezne šipke, pa čak i kuke ili košare kao jeftinija rješenja za organizaciju.

Ako želite da stvari budu još jednostavnije, nabavite nekoliko plastičnih posuda ili kadica kako biste držali svoje zalihe zajedno. Uz rješenje poput plastične posude možete izvaditi jedinicu kao cjelinu i lakše čistiti ispod. Obavezno nekoliko puta godišnje prođite te posude kroz perilicu posuđa. Korištenje prozirnih spremnika također vam omogućuje da lako vidite koji su artikli skoro potrošeni, tako da možete napraviti zalihe prije nego što vam ponestane.

Upijajuća prostirka

Prije nego što vratite bilo koji proizvod ispod ormarića, razmislite o tome da na dno postavite prostirku koja može zadržati malo vode u slučaju kapanja.

To će zaštiti vaš ormar i spriječiti stvaranje plijesni zbog curenja ispod sudopera, kaže David Schneider, dizajner interijera.

Sredstva za čišćenje

Postoji nekoliko osnovnih stvari koje biste uvijek trebali imati pri ruci. To uključuje destilirani ocat ili ocat za čišćenje, aktualna sredstva za čišćenje suđa i kuhinje.

Ispod sudopera je i prikladno mjesto za čuvanjespužvi, četkica za čišćenje i perača. Samo obratite pozornost da ih često mijenjajte jer su jedni od najzanemarenijih predmeta u kuhinji, a također čišćenje vaše spužve je krucijalna stvar.

Mali aparat za gašenje požara

Ovo je sigurnosna mjera u u slučaju požara koji, nadajmo se, nikada nećete morati koristiti.

Iako je rijetko potreban, bolje je imati ga pri ruci i pobrinuti se da je ispravan, preporuka je stručnjakinje Dooley. Obavezno pratite koliko dugo vatrogasni aparati traju, prenosi Real Simple.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE