ČETNICI I RUSKI KRIMINALCI U BRČKOM: DAT ĆEMO KRV ZA ENTITET RS KAKAV VIDI NAŠ DODIK

Humanitarnu organizaciju Sveti Georgije iz Lončara direktno je finansirala Ambasada Ruske Federacije u BiH. Vođa ove organizacije Srđan Letić nekoliko je puta osuđivan. Od 6. januara do danas, organizacija je imala više aktivnosti na području Brčko distrikta, a fotografije dokazuju da su povezani i sa četničkim udruženjima.

  • Dat ćemo krv za entitet RS kakvu vidi naš Milorad Dodik, jer jedini on ima viziju kako sačuvati je i odbraniti i od stranih i od domaćih neprijatelja, tj. lažnih opozicionara koji su spremni na sve, samo da se dočepaju vlasti i prodaju i grobove naših predaka. Njima će suditi Bog, ali prije njega sudit će im narod na izborima – napisali su povodom neustavnog dana manjeg bh. entiteta članovi Udruženja Sveti Georgije iz Lončara, sela koje pripada Brčko distriktu.

Od borbe za bh. entitet RS, tvrde, neće odustati.

No, ko su članovi ove navodno humanitarne organizacije Sveti Gergije koji na sebi nose odore na kojima piše – Rusija. Srđan Letica je vođa. Kolege sa BIRN-a su prošle godine pisale da se grupa muškaraca iz Lončara, u blizini Brčkog, uniformirano obučenih u crne duskerice s natpisom “Rusija”, duže od godinu dana predstavlja kao humanitarna organizacija spremna pomoći svima. Ali kriminalna prošlost vođe, odavanje počasti optuženom za ratne zločine i interesovanje policije otkrivaju drugo lice ove skupine.

  • Srđan Letić upućen u zatvor – glasio je naslov teksta objavljenog u Nezavisnim novinama u junu 2012. godine.

U tekstu se dalje navodi da je Letić bio osuđen zbog obljube maloljetnice na dvije i po godine zatvora.  BIRN je, pak, prošle godine objavio da im je dostavljeno nekoliko presuda protiv Letića koji je ukupno, ali u odvojenim predmetima, osuđen na četiri godie i tri mjeseca zatvora.

Ovaj osuđenik je vođa navodno humanitarne organizacije Sveti Gerorgije iz Lončara.

Fotografija koju vidite nastala je prije četiri dana, kada su se humanitarci spremali za proslavu Božića. Badnjak su zapalili ispred crkve u Lončarima. Tu su im se pridružili i četnici, također uniformisani sa kokardama na šubarama i kapama.

Prema informacijama Istrage, ista je grupa nastavila sa “prazničnim” aktivnostima i narednih dana. U subotu, 8. januara, grupa je obišla spomenike “palim borcima Vojske RS” na području Brčko distrikta. Postrojeni su pozirali za fotografisanje, onda su zapalili baklje i, prema našim informacijama, bili su u grupi navijača FK Ilićka 01 Brčko koji su te večeri provodiralo lokalno bošnjačko stanovništvo. U nedjelju navečer, napisali su poruku na Facebooku u kojoj navode da su spremni dati krv za RS kakvom je vidi Milorad Dodik.

U maju prošle godine članovi ove organizacije na Facebooku su se otvoreno zahvaljivali Ruskoj Federaciji za podršku.

  • Priča se, priča, da Rusi dolaze – glasila je pjesma koju su 21. maja 2021. godine objavili na svojoj službenoj Facebook stranici.

Posebnu zahvalnosti tada su iskazali Ambasadi Ruske Federacije u Sarajevu i ambasadoru Igoru Kalabuhovu.

  • Još jedan skromni poklon prema našoj organizaciji, kao znak odanog rada i truda da se društvo namazano raznim pekmezima učini boljim. Bit ćemo još jači, brži, stabilniji i istrajniji u svojim namjerama i djelima. HVALA RUSIJO – napisali su na Facebook stranici udruženja, pohvalilši se novim automobilima.

Podsjećamo, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov u nedjelju je bio prisutan na obilježavanju neustavnog dana manjeg entiteta RS u Banjoj Luci. Nakon Banja Luke, proslava dana će biti nastavljena u Brčkom, a ceremoniji će prisustvovati i Milorad Dodik.

Brčko je, inače, strateški grad u BiH, jer, kao distrikt, precijeca entitet RS na dva dijela, piše Istraga.ba.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE