ĆIDIĆ: BIDEN NEĆE RJEŠAVATI PROBLEM UMJESTO NAS

Dodikovi lobisti uradili su odličan posao u SAD. Probosanske snage ne pokazuju značajniju volju, pa čak ni zrelost za konkretnije korake.

Uzimajući u obzir nepopularnu politiku koju propagiraju, lobisti Milorada Dodika su u Sjedinjenim Američkim Državama, odradili odličan posao.

Izbacivanje stranaca iz Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bliski kontakti s nekim od najvažnijih zvaničnika (posebno Trumpove administracije), Mehanizam koordinacije i mnogi drugi primjeri su direktni ili indirektni rezultat Dodikovog lobiranja, smatra Ismail Ćidić.

On je magistrant na prestižnom američkom Duke Univerzitetu.

U okviru priprema magistarskog rada za tu akademsku instituciju on se posebno fokusirao na lobiranje entiteta RS u Americi.

  • Čak da ništa od ovih kao i drugih primjera nisu ostvarili, činjenica da se danas na Capitol Hillu otcjepljenje entiteta RS spominje kao „realna i neizbježna“ solucija među određenim članovima Kongresa, pobjeda je sama za sebe, piše Politicki.ba.

Entitet RS godinama gradi novu generaciju saveznika koji će sutra postati sve značajniji igrači u SAD-u.

Ne smijemo zanemariti ovo antibosansko lobiranje i umanjivati njegove rezultate, kao što sebi ne smijemo dopustiti da i sami budemo izvan takvih krugova.

Kada govorim o ovoj temi, uvijek naglasim i da lobiranje nije samo u Bijeloj kući ili Capitol Hillu.

Lobiranje je i na univerzitetima, istraživačkim centrima, medijima, itd.

Mi, nažalost, ni tu nismo prisutni, a kako ćemo i biti kada mnogi predstavnici uopće ne govore strane jezike, od političkog obrazovanja nemaju skoro ništa, a o interesovanju da ne govorimo”, upozorava Ćidić.

Osvrćući se na euforiju povodom pobjede Joea Bidena u SAD, on ističe da “Nema tog američkog predsjednika koji može riješiti probleme umjesto nas”.

  • Mi prije svega moramo pokazati spremnost i zrelost za reforme.

Naravno, uvijek treba naglasiti da se Bosna i Hercegovina nalazi na udaru antibosanskih snaga.

Ali, budimo realni, čak ni probosanske snage ne pokazuju značajniju volju, pa čak i zrelost za konkretnije korake.

Konstantne afere, uključujući i one korupcijske, svakodnevnica su našeg društva.

Nepotizam je postao vrijednost, a ne kriminalna radnja. Počeli su se stvarati i kultovi ličnosti među nekima što je uvijek pogubno.

To su neki od prvih problema koji se moraju popraviti –  poručuje on.

Upitan da li BiH može očekivati da bude među prioritetima administracije Joe Bidena i Kamale Harris, on odgovara negativno.

  • BiH definitivno neće biti na vrhu liste prioriteta nove američke administracije.

Mnogi analitičari su odmah nakon Bidenove pobjede iskazali nadu da će on „otpakovati“ Dejtonski sporazum i sprovesti reforme.

To je apsurdno za očekivati u ovakvim okolnostima.

Amerika se suočava sa krizom na više frontova i definitivno neće stvarati nove probleme, a potencijalna reforma Dejtona bi definitivno izazvala snažne reakcije.

Ipak, to ne znači da probosanske snage trebaju odustati od lobiranja ili asertivnije vanjske politike.

 Jačanje savezništva sa SAD mora biti jedan od prioriteta naše vanjske politike.

 To je država koja je bez obzira na primjetno povlačenje posljednjih godina još uvijek najznačajniji i najkonkretniji saveznik, posebno nakon svih razočarenja koja su dolazila iz EU posljednjih godina.

 Ne znamo kakve se političke okolnosti mogu pojaviti sutra, a da ne govorimo za pet godina, ali baš zbog toga moramo biti spremni i jačati prijateljstva i savezništva unaprijed.

Ipak, kako sam naglašavao više puta, iako je Biden emotivno vezan za našu državu, on neće riješiti naše probleme čarobnim štapićem i na nama je da izlobiramo što bolju poziciju u bilo kojem slučaju.

Govoreći o špekulacijama o bh. timu novog američkog predsjednika, on kaže da je Elvir Klempić jedan od 50 najbližih saradnika novoizabrfanog predsjednika SAD.

  • Nadamo se da će on imati određenu funkciju i u Bidenovoj administraciji.

Ostala imena nisu poznata jer Bidenova kampanja još nije počela objavljivati ni najvažnija imena za političke funkcije, tako da se još uvijek radi o špekulacijama – kaže Ćidić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.