CIJELA VLADA SE VAKCINISALA ASTRAZENECOM: CILJ JE OSNAŽITI POVJERENJE GRAĐANA KIPRA U OVU VAKCINU

Cijela kiparska vlada se protiv covida-19 vakcinisala AstraZenecom u pokušaju da podigne povjerenje javnosti u tu vakcinu britansko-švedske kompanije.

Nakon što su agencije za lijekove Velike Britanije i Evropske unije potvrdile da postoji veza između rijetkih slučajeva tromboze i primanja AstraZenece, neke države ograničile su korištenje te vakcine za određene dobne grupe ili su ga u potpunosti prestale koristiti.

Osam ministara, dva zamjenika ministara i još tri visoka dužnosnika vakcinisala su se u četvrtak tom vakcinom u prijestolnici Nikoziji, prenosi Reuters.

  • Želimo poslati snažnu poruku da je vakcinisanje to što je važno, a ne samo vakcinu”, rekao je predsjednik države Nicos Anastasiades koji je u januaru primio vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Cipar trenutnom brzinom može očekivati da će 70 posto populacije vakcinisati do kraja juna

Još dva člana kiparske vlade vakcinisana su ranije zbog svoje dobi.

Poput nekih drugih članica Evropske unije Kipar je privremeno zaustavio davanje vakcine AstraZenece sredinom marta, no nastavio je nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila da su koristi te vakcine i dalje puno veće od njegovih rizika.

No zabilježeno je i da Kiprani sada preferiraju druge dostupne vakcine, poput onih Pfizera i Moderne.

Kipar trenutnom brzinom može očekivati da će vakcinisati 70 posto populacije do kraja juna, čime će država steći kolektivni imunitet, objavio je ministar zdravstva Constantinos Ioannou.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PREDSJEDNIK SRBA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI GENOCID U SREBRENICI NAZVAO NEKROFILSKIM DIZNILENDOM

0
Krivičnu prijavu protiv predsjednika Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji Ivana Stojiljkovića zbog negiranja genocida u Srebrenici podnijeli su Bošnjački demokratski savez (BDS) kao i Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) putem advokatice Edine Zećirović-Fazlagić.