CIJENE NAFTE PREŠLE 45 DOLARA: TRGOVCI SE NADAJU DOGOVORU O POTICAJIMA U SAD-U

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 45 dolara, poduprte očekivanjima američkih ekonomskih poticaja i sve konkretnijim naznakama oporavka potražnje od korona blokade.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 45,59 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 77 centi višoj cijeni, od 42,71 dolar.

Sastanak o ekonomskim mjerama u vezi koronavirusa

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u ponedjeljak na Twitteru da čelnici demokrata u Kongresu traže sastanak na kojem bi se razgovaralo o ekonomskim mjerama vezanim uz koronavirus.

Pregovori su krajem prošle sedmice prekinuti budući da Bijela kuća i čelnici Kongresa nisu mogli usuglasiti stajališta o novim mjerama potpore ekonomskiji u koronakrizi.

  • Dogovor o paketu pomoći nije gotova stvar, ali bude li postignut obostrano prihvatljiv sporazum, to će kratkoročno podići cijene dionica i nafte, objašnjava analitičar naftne brokerske kuće PVM Tamas Varga.

Potporu naftnim tržištima pružile su i naznake oporavka potražnje u Aziji.

Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser kazao je tako u nedjelju kako očekuje oporavak potražnje za naftom u Aziji paralelno postupnom otvaranju ekonomskije nakon korona blokade.

Stabilan oporavak kineskog ekonomskije signalizirao je podatak o blažem padu proizvođačkih cijena u industriji u julu, zbog viših cijena nafte i povratka aktivnosti u industriji nadomak pretpandemijske razine.

Ohrabruje i podatak da je američki avio putnički promet, na koji je snažno utjecala pandemija covida-19, udvostručen u junu u odnosu na maj, iako je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bio manji 80 posto.

Američko ministarstvo energetike objavilo je također da su energetske kompanije počele povlačiti milione barela nafte iz državnih rezervi kamo su ih smjestile ovog proljeća budući da zbog zamiranja prometa u vrijeme pandemije nisu uspijevale pronaći kupce.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 45,1 dolar, što znači da je bila 23 centa viša nego prošli petak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.