On smatra kako smjesu treba napraviti najmanje sat vremena prije pripreme.
Skoro svaki bh. građanin skoro da ima neko mjesto gdje smatra da su ćevapi najbolji. Među njima se svakako ističu one čevabdžinice u Sarajevu, dok ima i onih koji smatraju da su najbolji ćevapi koji se poslužuju u Travniku i Banjoj Luci.
Svjetski poznati kuhar, kojeg često gledamo na malim TV ekranima, predstavio je svoju verziju ćevapa, a kako kaže prema njegovoj verziji smjesu za ćevape je potrebno napraviti nekoliko sati prije nego pečenje počne.
Jamie je podijelio i recept svoje verzije, koji donosimo u nastavku:
- – 750 grama mljevenog junećeg mesa
- – četiri čena bijelog luka
- – dvije kašičice sode bikarbone
- – kašika mljevene paprike
- – 1 jaje
- – 150 mililitara kisele vode
- – maslinovo ulje
- – glavica crnog luka
- – veza peršuna
Priprema:
U veliku posudu stavite juneće meso, zatim oljuštite i isjeckajte bijeli luk. Dodajte sodu bikarbonu, papriku i začine. Dodajte jaje i rukama izmiješajte smjesu, a zatim sipajte kisjelu vodu, da se sve sjedini.
Meso podijelite na deset ili 12 djelova, a zatim svaki dio oblikujte kao kobasicu – neka bude dugačka oko deset centimetara, širine oko dva centimetra. Stavite ćevape na podmazan pleh, prekrijte folijom i stavite da odstoje u frižideru. Pecite ih na roštilju, ili u tiganju na šporetu na srednjoj vatri, ne duže od 15 minuta.
Šta mislite o Jamieovoj verziji? Ostajete li pri sarajevskim ćevapima? Pišite nam u komentarima.