CIK BIH POKRENUO POSTUPKE UTVRĐIVANJA ODGOVORNOSTI ČLANOVA BIRAČKIH ODBORA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) pokrenula je postupke utvrđivanje odgovornosti članova biračkih odbora angažiranih na Lokalnim izborima 2020. godine zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH.

Nakan izvršene analize rada biračkih odbora na Lokalnim izborima 2020. godine u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH je na 8. sjednici održanoj 10. marta pokrenula postupke utvrđivanja odgovornosti članova biračkih odbora zbog osnovane sumnje da su postupali suprotno odredbama Izbornog zakona BiH.

Pokrenuti su postupci protiv 623 člana biračkih odbora sa 131 biračkog mjesta iz četiri osnovne izborne jedinice i to: Bosanski Novi (RS), Doboj, Srebrenica i Mostar.

U konkretnim slučajevima radi se o postojanju osnovane sumnje da je došlo do najdrastičnijih kršenja Izbornog zakona BiH za koje je Centralna izborna komisija BiH ranije podnijela i krivične prijave nadležnim tužilaštvima jer je mišljenja da u tim slučajevima ima elemenata krivičnog djela.

Ilustracija
  • S obzirom na to da je od izbora prošlo više od godinu dana a da nema tužilačkih odluka, Centralna izborna komisija BiH je odlučila pokrenuti postupke uz napomenu ako u međuvremenu bude dizanja optužnica CIK BiH će u tim slučajevima prekinuti postupke i dati prednost krivičnom gonjenju – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.

Na osnovu informacije da nadležna tužilaštva provode istražne radnje Centralna izborna komisija BiH danas je prekinula ranije pokrenute postupke utvrđivanja odgovornosti za 24 člana sa sedam biračkih mjesta iz pet izbornih jedinica (Gradačac, Teslić, Kakanj, Zavidovići i Gradiška), a do donošenja konačne tužilačke odluke, navodi se u saopćenju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TESTERE, NOŽEVI, LOPATE: IZ KUĆE UBICE DANKE ILIĆ IZNIJETO NA DESETINE...

0
Policija je iz kuće Dejana Dragijevića, osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić (2) u selu Zlot kod Bora, zaplijenila više desetina predmeta koji bi mogli biti ključni dokazi u istrazi.