CIKOTIĆ: TENZIJA U VELIKOJ KLADUŠI IMA, ALI KONTROLIŠEMO SITUACIJU

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine rekao je da nije korisno da se iko plaši sukoba u Velikoj Kladuši, jer kako je kazao, strah nije strategija. Ministar Cikotić je naglasio da nadležni za javni red i mir u tom dijelu BiH neće dozvoliti incident.

Tokom boravka na prostoru USK, Bihaća i Velike Kladuše prošle sedmice i iz neposrednog razgovora sa zvaničnicima, kantona, grada i drugih struktura Cikotić je saznao da je povećano prisustvo migranata.

  • Nešto što proizvodi problem, što građani Bihaća i Velike Kladuše osjećaju i znamo da građani imaju razloga za nezadovoljstvo u mnogim aspektima, ugroženu slobodu kretanja, boravka i drugih funkcija. Mi imamo jasan stav, bez obzira na veliki priliv migranata, mi moramo osigurati slobodu i prava naših građana. Iz informacija koje imamo, situacija se drži pod kontrolom, vlada se stanjem na terenu bez obzira što tenzija ima – rekao je Cikotić u razgovoru s novinarima.

“Državne agencije koje su nadležne za kontrolu istočne granice, SIPA, enititetski MUP i agencije su povećale kontrolu istočne granice, smanjen je priliv migranata i nadamo se da će se to osjetiti na prostoru USK. Stalno sam u kontaktu sa premijerom, načelnikom Bihaća, i iz razgovora sa ministrom MUP-a FBiH zaključio sam da nisu potrebne mjere, da se vlada situacijom. Vjerujem da ćemo organizovano i dalje vladati situacijom”, kazao je Cikotić, prenosi N1.

Cikotić je rekao i to da razumije da je složena politička i kompleksna situacija u Velikoj Kladuši, gdje sa predstojećom izbornom kampanjom stvaraju pogodan teren za pojedince i grupe koje nisu dobronamjerne za opće stanje na tom prostoru.

  • Izazivaju ugrožavanje javnog reda i mira, ali vjerujem da će nadležni imati kontrolu – rekao je Cikotić.

Govorio je i o prijemu novih pripadnika Granične policije BiH.

  • Imamo jedan zahtjev, ali i analizu, namjeru da broj povećamo, tako da ćemo u okviru Vijeća ministara povećati taj broj u interesu efikasnije kontrole i granice i sigurnosti građana na čitavom prostoru države.”

Ima li bojazni za sukobe u Velikoj Kladuši?

  • Ne mislim da je korisno da se plašimo, strah nije strategija i strukture vlasti koje su nadležne za javni red i mir neće dozvoliti takav incident – kazao je.

Komentarisao je i navode da određene strukture više rade za interese Srbije na istočnoj i Hrvatsku na zapadnoj granici BiH?

  • Kada govorimo o tome, ne čujem to prvi put. Neki predstavnici međunarodnih organizacija su iznosili slične tvrdnje. Ako su osnovane – to govori o neprofesionalizmu i ozbiljnim oblicima odgovornist za nesavjesno obavljanje dužnosti – zaključio je ministar sigurnosti BiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.