ČIME JE NEOCIJENJENI KOMESAR SELIMOVIĆ ‘NAHRANIO’ POLICAJCE NA ‘PARADI’ U SARAJEVU: SALAMA SMRDI, JOGURT SMO BACILI, KO JE OVO PRAVIO?!

Tokom osiguravanja “BH povorke ponosa 2022” Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzela je neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na osiguranju ovog javnog skupa.

Za potrebe osiguranja skupa angažovano je blizu 1400 policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, policijskih službenika iz drugih kantona te partnerskih agencija.

Prema našim izvorima iz policije, samo osiguranje nije podrazumijevalo praćenje i osiguranje učesnika skupa, već pripreme u smislu osiguranja trase kuda će se kasnije kretati učesnici povorke, što znači da su policijski službenici od jutarnjih sati već bili raspoređeni na terenu.

S obzirom na to da su brojni policijski službenici došli iz drugih kantona, tog dana odradili su gotovo dvije smjene. Policijski službenici koji su osiguravali povorku od 11 sati ujutro, a kasnije i party u okviru programa Povorke koji je počeo u subotu u 23 sata, a završio u nedjelju u 5 ujutro, radili su čak 18 sati.

Kako nezvanično saznajemo iz Uprave policije, neocijenjeni komesar sarajevske policije Nusret Selimović ponio se „domaćinski“ te naložio da se napravi 1350 sendviča za policijske službenike koji su bili angažovani na osiguranju povorke.

Sendviči, u čijem su sastavu somun, 40 grama sira, 40 grama salame i kiseli krastavac, pravljeni su u objektu koji koristi Uprava policije MUP-a KS-a, na Igmanu-Grkavica.

Nekoliko uposlenika Uprave policije u petak, dan prije održavanja povorke, napravilo je hiljadu sendviča, a u subotu ostalih 350. Napravljeni sendviči omotani su salvetom, potom zamotani u prozirnu foliju, bez ikakve deklaracije, i tako nehermetički zapakovani u subotu poslije podne dijeljeni policijskim službenicima.

Postavlja se više pitanja: u kakvim uvjetima su pravljeni sendviči s obzirom na stanje objekta u kojima su pravljeni, imaju li oni koji su ih pravili sanitarne knjižice, jesu li koristili rukavice, jesu li pravilno skladišteni do podjele itd.


Međutim, policijski službenici na terenu nakon podjele sendviča imali su jasniju sliku. Nakon što su ih odmotali iz prozirne folije, usljed velike vrućine salvete su doslovno bile zalijepljene za somun, salama poprimila neugodan miris, a somun otvrdnuo.

U redovima sarajevske policije, ali i među policajcima drugih kantona, priča se o domaćinskom odnosu neocijenjenog komesara policije. Zašto kažemo „domaćinskom“? Dakle, svi policajci koji su radili na osiguranju povorke imaju zakonsku naknadu za topli obrok, a čin podjele sendviča bio je da se policajci „počaste“ jer su morali na velikim vrućinama cijeli dan biti na ulici. Osim sendviča, policajci su „počašćeni“ i čašom „vrućeg“ jogurta i flašicom vode.


Policajac iz ZDK-a na društvenim mrežama napisao je komentar:

  • Dobili smo sendviče koji su se usmrdjeli i jogurt tako da smo sve bacili u smeće. Sramota i strahota! Bolje je da nisu ništa ni donosili. Imam loše iskustvo što se tiče Kantona Sarajevo. I psi bolje jedu, fuj!


Brojni policajci i oficiri s kojima smo razgovarali imaju gotovo identično mišljenje, a jedan od oficira kaže:

  • Boga mi, sramota me šta su ljudima davali, crvenio sam se.


S druge strane, gotovo niko od policajaca nije pojeo sendvič niti je popio jogurt iz straha za vlastito zdravlje.

  • Katastrofa sendvič. Suh somun sa salamom i krastavicom, star sigurno dva-tri dana. Rijetko ko je mogao jesti. Većinom smo bacili i kupovali nešto drugo.


S obzirom na to da je većina sendviča završila u korpama za otpatke i da su, kako nezvanično saznajemo, po jednom policajcu sendvič, jogurt i voda koštali desetak maraka, postavlja se pitanje koliko je zapravo novca od građana „završilo“ u korpama za otpatke.

Dakle, ako pomnožimo 10 KM troškova po jednom policajcu s 1.350 obroka, dolazimo do iznosa 13.500 KM troškova. Ukoliko je većina tih sendviča bačena, znači da je bačen novac građana.


Neocijenjeni komesar Nusret Selimović opet je dospio u centar pažnje u policijskim redovima u Sarajevu i šire, ali ovog puta po pokvarenim sendvičima i rasipanju novca građana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.