CIMET ROLNICE SU IDEALNE ZA ZIMSKE DANE UZ TOPLI NAPITAK

Cimet rolnice su veoma popularno slatko pecivo, porijeklom iz Švedske.

Prave se od mekanog dizanog tijesta, premazanog puterom i posutog mješavinom cimeta i smeđeg šećera a potom zarolanog u pužiće ili rolnice

Veoma su popularne širom svijeta, a idealne su za doručak uz kafu ili čaj, a naročito dok su još tople.

Za pripremu potrebno vam je:

200 grama kvasca ili 7 grama suhog kvasca

250 mililitara tople vode

50 grama šećera

80 mililitara ulja

1 jaje

pola kašičice soli

525 grama brašna

100 grama putera

165 grama smeđeg šećera

1 kašika cimeta

50 grama oraha

dvije jabuke srednje veličine

100 grama šećera u prahu

dvije i po kašike mlijeka

1 kašika putera

1 kašika ekstrakta vanilije

Priprema:

U veću zdjelu stavite kvasac, toplu vodu, šećer i ulje, sve dobro promiješajte i ostavite sa strane oko pet minuta.

U drugu zdjelicu stavite brašno. Kad kvasac počne da pjeni, dodajte so, malo umućeno jaje i brašno.

Sjedinite brašno sa kvascem, stavite na radnu površinu i sve dobro umiješajte. Oblikujte loptu, pokrijte i ostavite na toplom da naraste, oko 30 minuta.

Za to vrijeme, u manju zdjelicu, izmiješajte smeđi šećer, cimet i isjeckane orahe.

Tijesto koje je naraslo još jednom zamijesite, rastanjite oklagijom, na pobrašnjenoj radnoj površini debljine oko pet milimetara, pola otopljenog putera premažite preko tijestа.

Preko premazanog tijesta pospite mješavinom cimeta i smeđeg šećera. Jabuke očistiti i narendati i posuti preko cimeta i na kraju posuti sa sjeckanim orasima.

Urolati u jedan veliki rolat i oštrim nožem isjeći na 15 malih rolata, oko šest centimetara debljine.

Vatrostalnu posudu, veličine 22x33cm premazati sa puterom i svaki komadić premazati sa četkicom okolo i preko i naredati tri reda po 5 komada tijesta, pokriti providnom folijom i ostaviti da ponovo raste oko pola sata, na toplom mjestu.

Zagrijati rernu na 175 stepeni Celzijusa i peći rolnice oko 20 do 25 minuta ili dok blago ne porumene.

Dok se rolnice peku napraviti preliv tako što ćete izmiješati šećer u prahu, mlijeko, ekstrakt vanilije i puter u glatku smjesu i preliti preko vrućih rolnica.

Cimet rolnice su idealne za doručak uz šolju toplog mlijeka, kafe ili čaja.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE