ČLANSTVO U EU: EVROPSKO VIJEĆE DANAS DONOSI ODLUKU O KANDIDATSKOM STATUSU BIH

Evropsko vijeće danas bi trebalo dodijeliti Bosni i Hercegovini status kandidata za Evropsku uniju, a odluka se donosi na samitu 27 premijera i predsjednika.

Sedam godina poslije predaje zahtjeva za članstvo, naša zemlja čeka ovu odluku. Uoči samita dileme – je li vrijeme za slavlje ili ne? Ali jedno je sigurno – ukoliko Bosna i Hercegovina danas dobije kandidatski status, pred vlastima i dalje ostaju isti zahtjevi koje moraju ispuniti.

Put do statusa kandidata za našu zemlju nije bio lak – od zahtjeva za članstvo, koji je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović 2016. podnio Predsjedništvu Vijeća EU-a, preko Upitnika Evropske komisije, pa do postavljanja prioriteta za članstvo. Svih tih godina dvije stvari su kontinuitet – zahtjevi Evropske unije i nedostatak volje bh. lidera da ih što prije ispune. Međutim, geopolitičke promjene pružile su još jednu priliku BiH da se približi vratima Evropske unije.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH kaže da je status kandiata nešto najpozitivnije što se može dogoditi za BiH u zadnjih 10 godina.

  • A s obzirom na to da je status kandidata dodijeljen na bazama geostrateškog interesa, odnosno odluka zbog svega što se događa u EU uzrokovano invazijom Rusije na Ukrajinu – rekao je Plakalo za FTV.

Razloga za slavlje ima, ali nakon toga vratit ćemo se u realnost u kojoj Evropa očekuje da zadato bude ispunjeno. 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i dalje su na stolu i čekaju na poteze bh. lidera, koji bi našu zemlju približili vratima EU-a.

Kandidatski status BiH za politiku proširenja Evropske unije je prekretnica, za političare nova šansa da ispune svoju zadaću, a za građane poruka da EU, čini se, nije u potpunosti zaboravila na njih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SALKIĆ: SRBI U RS-U IMAJU NAJVEĆU OBAVEZU I POTREBU DA SE...

0
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, reagirao je na izjavu Milorada Dodika, predsjednika RS-a, da će "kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, RS pokrenuti postupak samostalnosti".