Tortu možete da pravite uz dodavanje nekih svojih omiljenih sastojaka jer je apsolutno podložna promjenama.
Sastojci:
1 l slatke pavlake
400 g tamne čokolade
160 g mliječne čokolade
4 pakovanja piškota
2 šlag krema od čokolade
mlijeko za umakanje piškota
Priprema:
Slatku pavlaku možete da koristite i biljnu i mliječnu, koju imate, naravno da preporučujem mliječnu.
Jedino šta trebate da vodite računa je to da li je zaslađena ili ne. Kod mene je zaslađena, pa nisam dodavala šećer i torta nije puno slatka. Ukoliko nije, zasladite sa 200 g šećera u prahu, piše jedna kuharica na društvenim mrežama.
Zagrijati slatku pavlaku do tačke ključanja, ali da ne proključa.
Dok čekate, izlomiti svu čokoladu u jednu veliku posudu.
Vrelom slatkom pavlakom preliti čokoladu i mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na nekoliko sati.
Najbolje je raditi uvečer za ujutru ili ujutru za popodne. Poslije hlađenja dobro umutiti mikserom.
Dodati zatim šlag krem, tako u praškastom stanju, pa sve zajedno umutiti.
Piškote podijeliti na tri dijela.
Možete slagati na tacnu, ali preporučujem kalup ili tepsiju. Ja sam tepsiju 30 x 20 cm obložila folijom.
Utrošila sam pola litre mlijeka jer sam koristila deblje piškote, one tanje manje umačite, deblje više.
U mlijeko možete po želji dodati ness kafu ili rum. Isto tako u fil možete da dodajete lješnike, orahe, sjeckate bananice, šta god da volite. Fil je bazni pa je lako podložan promjenama.
Još jedan savjet je što se tiče fila, tortu pravite ovako ako baš baš volite kremove, jer ga je mnogo, ukoliko volite manje, da imate jači ukus piškota onda pravite pola mjere fila. Bit će malo niža ali će se piškote jače osjetiti. Isto možete da radite ako dodajete na primjer pečeni lješnik, najmanje 200 gr dodajte.
Poslije slaganja i mazanja ostat će vam krema još.
Ohladite tortu, okrenite na tacnu, pa je tim kremom premažite.
Fil također držite u frižideru.