ČOKOLADNE KOCKE SA PAVLAKOM: OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ ZA ČIJU PRIPREMU VAM NIJE POTREBAN PREVELIKI TRUD

Ovaj kolač je kao stvoren za sve sladokusce.

Čokoladu nema ko ne voli, a pavlaka ovom desertu daje svježinu.

Sastojci:

Za koru:

250 g margarina

300 g šećera

6 jaja

300 g brašna

50 g kakaoa

3 vanilijina šećera

1 prašak za pecivo

6 kašika mlijeka

1,5 dcl crne kafe

4 kašike ruma

Za fil:

3 dcl slatke pavlake

4 dcl kisele pavlake

5 kašika šećera

1 kesica želatina

Za glazuru:

150 g čokolade za kuhanje

3 kašike ulja

Priprema:

Sjedinite margarin, šećer i žumanca, a zatim dodajte brašno, vanilijin šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sipajte crnu kafu i rum, pa dobro umutite. Posebno umutite bjelanca u čvrst šne, pa sjedinite sa prethodno pripremljenom smjesom, pa polako promiješajte.

Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

Želatin potopite u hladnu vodu prema uputstvu sa kesice kako bi nabubrio. Kiselu pavlaku sjedinite sa šećerom i polako promiješajte kuhačom, a slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. Zatim sjedinite mješavinu kisele pavlake i šećera sa šlagom od slatke pavlake, dodajte želatin i promiješajte. Koru premažite filom od pavlake i stavite u frižider da odstoji jedan sat. Čokoladu otopite sa malo ulja i prelijte preko fila, pa ukrasite šarenim mrvicama. Sačekajte da se kolač stegne, a potom ga isijecite na kocke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ELVEDINA MUZAFERIJA: OVO MI JE POKAZATELJ DA MOGU OSTVARITI JOŠ VIŠE

0
Najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija po okončanju sezone u takmičenju FIS Svjetski kup i Evropa kup i povratku u Sarajevo izjavila je da je ponosna na postignute rezultate.