Čokoladu nema ko ne voli, a pavlaka ovom desertu daje svježinu.
Sastojci:
Za koru:
250 g margarina
300 g šećera
6 jaja
300 g brašna
50 g kakaoa
3 vanilijina šećera
1 prašak za pecivo
6 kašika mlijeka
1,5 dcl crne kafe
4 kašike ruma
Za fil:
3 dcl slatke pavlake
4 dcl kisele pavlake
5 kašika šećera
1 kesica želatina
Za glazuru:
150 g čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
Priprema:
Sjedinite margarin, šećer i žumanca, a zatim dodajte brašno, vanilijin šećer, prašak za pecivo i kakao. Na kraju sipajte crnu kafu i rum, pa dobro umutite. Posebno umutite bjelanca u čvrst šne, pa sjedinite sa prethodno pripremljenom smjesom, pa polako promiješajte.
Sipajte u tepsiju obloženu pek papirom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Želatin potopite u hladnu vodu prema uputstvu sa kesice kako bi nabubrio. Kiselu pavlaku sjedinite sa šećerom i polako promiješajte kuhačom, a slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. Zatim sjedinite mješavinu kisele pavlake i šećera sa šlagom od slatke pavlake, dodajte želatin i promiješajte. Koru premažite filom od pavlake i stavite u frižider da odstoji jedan sat. Čokoladu otopite sa malo ulja i prelijte preko fila, pa ukrasite šarenim mrvicama. Sačekajte da se kolač stegne, a potom ga isijecite na kocke.