ČOKOLADNI MASCARPONE BROWNIE KOJI SE TOPI U USTIMA

Svi ljubitelji čokolade i čokoladnih poslastica su sigurno barem jednom u životu probali popularni brownie - neodoljiu poslastica za svaku priliku.

Njegova mekana, sočna tekstura osvojila je srca sladokusaca širom svijeta. On se danas može pronaći u raznim varijacijama, ali je po mišljenju Pinterest korisnica recept s Bake or Break stranice jedan od najboljih.

Sastojci:                   

Za brownie:

1 šoljica neslanog maslaca (plus maslac za premaz posude za pečenje)

90 g čokolade (nasjeckane)

1 šoljica kristal šećera

½ šoljice kakao praha

½ šoljice smekšanog mascarpone sira

3 veća jajeta (sobna temperatura)

2 kašičice ekstrakta vanilije

½ šoljice brašna

¼ kašičice soli

Za glazuru:

180 g čokolade

6 kašika slatkog vrhnja

3 kašike neslanog maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stepeni. Namažite četvrtastu staklenu posudu veličine 20 cm (8 inča) i ostavite ju sa strane. U slučaju da ne koristite staklenu posudu, možete običnu posudu obložiti papirom za pečenje i tako peći.

Pomiješajte maslac i čokoladu, pa ih otopite na srednjoj vatri. Prosijte šećer i kakao prah, pa mješavinu dodajte u čokoladu i maslac. Zatim u smjesu umiješajte mascarpone sir, jaja i ekstrakt vanilije sve dok se smjesa ne sjedini. Nikako nemojte koristiti mikser, dakle sastojke sjedinite ručnom pjenjačom.

Stavite smjesu u posudu za pečenje i izravnajte je. Pecite 45-50 minuta ili sve dok vam čačkalica iz kolača ne izađe čista. Kako bi pravilno proveli test s čačkalicom, uvijek je zabodite na sredinu kolača, taj dio je najmjerodavniji pokazatelj.

Ostavite kolač da se hladi.

Priprema glazure:

Stavite nasjeckanu čokoladu u malu posudu i ostavite sa strane.

Uzmite malu zdjelu. Ugrijte maslac i slatko vrhnje na srednjoj temperaturi, miješajte cijelo vrijeme. Kada je smjesa skoro gotova, preko nje stavite čokoladu. Ostavite stajati 30 sekundi, zatim miješajte dok se ne sjedini.

Stavite glazuru preko ohlađenog kolača i ravnomjerno je namažite. Pričekajte da se glazura stvrdne, prije nego što počnete rezati kolač.

Ako ne možete čekati, slobodno stavite kolač u hladnjak kako biste ubrzali ovaj proces.

Narežite i poslužite.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KORONAVIRUS UŠAO U GERONTOLOŠKI CENTAR KANTONA SARAJEVO

0
U Gerontološkom centru Kantona Sarajevo trenutno je zaraženo i u izolaciji 8 korisnika i 6 uposlenika ove ustanove od kojih su neki imali i težu kliničku sliku, potvrdila je direktorica Centra Melisa Alibašić-Hadžić.