ČOLPA ZA HAYAT: NA IZBORNIM LISTAMA SU POTROŠENI KANDIDATI!

U nedjelju se u Bosni i Hercegovini održavaju Opći izbori.

Nešto manje od 48 sati ostalo je do početka predizborne šutnje kada će kampanja službeno biti obustavljena. Do tog trenuka od 2. septembra u lice su vam govorili razne stvari, prezentirali razne programe, tražili glasove i pozivali u stranku.

Za razliku od prethodno navedenih, nosilac liste za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred koalicije Socijaldemokrate BiH – Zeleni pokret Nihad Čolpa je za Hayat.ba kazao da građane ne pozivaju da pristupe u političku stranku, već se bore za promjenu i postojeće paradigme u zemlji.

  • Smatram da je model bavljenja politikom bez formalnog članstva jedno od rješenja za postepeno vraćanje povjerenja građana u njihove predstavnike. Građanima pokušavamo prezentirati koncept predstavljanja njihovih interesa izvan ustaljenog principa prema kojem stranka – firma pruža klijentelističke usluge svojim članovima umjesto svim građanima. Oni koji su izvan tih tokova generalno nemaju se čemu nadati, kaže Čolpa.

BITKA ZA PREDSJEDNIŠTVO BIH JE ‘DIMNA ZAVJESA’ BAČENA PRED BIRAČE

Lider Koalicije Socijaldemokrate BiH – Zeleni pokret Zlatko Lagumdžija je ranije kazao da izbor člana Predsjedništva BiH nije prioritet koalicije, te da ne bi trebao biti ni građanima. Čolpa pojašnjava da se radi o bici koja se vodi za poziciju člana Predsjedništva BiH je zapravo dimna zavjesa bačena pred birače u cilju skretanja pažnje sa činjenice da se iza nje ništa ne nalazi.

  • Iza te dimne zavjese se ništa ne nalazi, barem ništa što bi bilo od značaja za njihove probleme koji se samo gomilaju iz dana u dan. Beskorisne svađe se stavljaju u prvi plan i vode beskonačne rasprave na teme koje nisu u nadležnosti te institucije. Svjedočimo da se njihov plan uglavnom svodi za zadovoljavanje njihove sujete.

POTROŠENI KANDIDATI

Tvrdi da su na izbornim listama davno potrošeni kandidati kojima je kilometraža na satu vraćena unazad za potrebe kampanje.

  • Oni tako svježe pet puta reciklirani nam nude prosperitet koji nam eto za više od dvije decenije nisu uspjeli omogućiti sjedeći po parlamentima i izvršnoj vlasti.

LjudiPrijeStranke znači da državni aparat postoji radi građana, a ne obratno, dodaje.

‘OD GRAĐANA TRAŽIMO PODRŠKU ZA FORMIRANJE REFORMSKE VLADE’

Koalicija Socijaldemokrate BiH – Zeleni pokret predstavio je javnosti program pod nazivom Manifest. Samo njegovo predstavljanje privuklo je pažnju javnosti a u sebi sadrži sedam prioriteta.

Naš sagovornik smatra da je Manifest dizajniran da dugoročno pruži odgovore na teške izazove koji su pred nama i to je zaista novina.

  • Kandidati koalicije SDBIH Socijaldemokrate Zeleni pokret kampanju provode na ulicama širom Bosne i Hercegovine gdje u razgovorima sa građanima prezentuju naš Manifest 7Prioriteta 2030, dok je moj dojam da su programi drugih stranaka napisani samo zato što je to formalno neophodno da postoji, kao i da su sa programima tih stranaka vjrerovatno upoznati samo oni koji su ga pisali. Za nas je razočaravajuće i neodgovorno da u izbornoj kampanji uopće ne vodimo debatu o četiri globalne krize (ekonomska, energetska, zdravstvena i prehrambena).

Koliko god da politički konkurenti ignorišu stanje u kojem se zemlja nalazi, mi nećemo odustati od toga da izazovi sa kojima se susrećemo budu broj jedan tema u državi. Zato od građana tražimo podršku za formiranje reformske vlade nakon izbora, kazao je Čolpa.

Do kraja predizborne kampanje broje se sati s druge strane retorika političkih subjekata sve je zaoštrenija i opuštenija. Moglo bi se reći da se riječi ne biraju, a pritisci među oponentima su veći.

Čolpa smatra da je retorika takva jer nemaju plana niti imaju šta drugo ponuditi osim galame i svađa.

  • Oni plan nikada nisu imali, nemaju ga danas a kako stvari stoje nikada ga neće ni imati, zato su promjene neophodne.

‘NEMAMO POVJERENJE U DRUGE LIDERE’

Ukoliko mu birači ukažu povjerenje na predstojećim izborima Čolpa će kao prvi zadatak imati pregovore o Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

Ističe da smatra da je prevažno zbog iskustva i međunarodne reputacije da u pregovorima učestvuje lider koalicije SDBIH Socijaldemokrate prof.dr. Zlatko Lagumdžija.

  • Nemamo povjerenje u druge lidere, želimo da za stolom na kojim se odlučuje bude prof.dr. Zlatko Lagumdžija. Dakle, birači 2. oktobra imaju jednostavnu dilemu: birati između nas koji imamo rješenje za međunarodnu marginalizaciju i mjere za ublažavanje krize ili onih koji održavaju status quo, zaključio je Čolpa na kraju razgovora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE