CRNA GORA SE OTVARA ZA TURISTE IZ ISTOČNE EVROPE I REGIONA: U ZEMLJU BEZ NEGATIVNOG TESTA ILI DOKAZA O VAKCINACIJI

Crnogorske zdravstvene vlasti u petak su, nakon što je nastavljen pad broja oboljelih od koronavirusa, donijele odluku o dodatnom ublažavanju epidemioloških mjera i puštanju turista iz istočne Europe u zemlju bez ikakvih uvjeta.

Državljani Rusije, Bjelorusije i Ukrajine od danas mogu ući u Crnu Goru bez posjedovanja negativnog testa na novi koronavirus ili dokaza o vakcinisanju, a isto će vrijediti i za zemlje u regiji.

Putnici iz ostalih država prilikom prelaska crnogorske granice moraju imati negativan PCR test ili dokaz da su se vakcinisali drugom dozom vakcine protiv koronavirusa najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru, prenosi Hina.

Vlada Crne Gore očekuje da će, nakon kraha prošlogodišnje turističke sezone, ovog ljeta uspjeti ostvariti oko 600 miliona eura prihoda, što je nivo od 60 posto od najuspješnije turističke zone iz 2019. godine.

Broj aktivnih slučajeva u velikom padu

Crna Gora je za mjesec i pol, uvodeći oštre epidemiološke mjere koje je pratila prilično spora akcija vakcinisanja uspjela smanjiti broj aktivnih slučajeva s oko 10 hiljada na 2753 koliko ih je bilo u petak.

S obzirom da se epidemiološka situacija popravlja, crnogorske zdravstvene vlasti ublažile su restriktivne mjere. Međutim, i dalje je na snazi obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom prostorima te policijski sat u vremenu od 23 do 5 sati ujutro, kao i ograničenje da u ugostiteljskim objektima najviše četiri osobe mogu sjediti za istim stolom.

Odlukom od petka, dopuštena je živa muzika na terasama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat.

Do sada je u toj zemlji vakcinisano oko sedam posto stanovništva dok je polovica vakcinisanih primila dvije doze. Trenutno je u Crnoj Gori dostupno jedina vakcina AstraZeneca, čijih je 24 hiljade doza Crna Gora dobila kroz Covax program.

Do kraja aprila Crna Gora očekuje isporuku 200 hiljada doza Sinopharma kada će prema najavama početi i akcija masovnog vakcinisanja, za koju se do sada prijavilo oko 100 hiljada stanovnika Crne Gore.

Evropska Unija će, kako je objavljeno sredinom sedmice, Crnoj Gori od maja do kraja augusta donirati 42 hiljade doza BioNTech/Pfizer vakcine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.