CRNOGORCI ĆE PORED PASOŠA ZA ULAZAK U EU, MORATI SKENIRATI LICE I DATI OTISAK PRSTA

Državljani Crne Gore će najverovatnije od 2022. godine pored pasoša prilikom ulaska u države Evropske unije morati da skeniraju lice i daju otisak prstiju, rečeno je danas u Upravi crnogorske policije.

Kako je rečeno u Upravi, sektor crnogorske granične policije još nije zvanično obavješten o novim mjerama koje Evropska unija planira da uvede od februara 2022. godine, a koje se odnose na granične provjere crnogorskih državljana prilikom ulaska u zemlje Evropske unije, prenosi CdM.

EU je ranije donijela propise o uvođenju novih IT sistema za granične provjere u cilju efikasnije kontrole lica koja nisu državljani država članica EU i brže provjere dužine boravka na teritorijama država članica.

Kako navode u Upravi policije, početak primjene tih sistema predstavljat će za državljane Crne Gore obavezu da prije početka putovanja u zemlje članice EU unesu svoje osnovne lične podatke i odgovore na ponuđena sigurnosna pitanja.

– Pristup ovom paketu će biti moguć preko sajta ili aplikacije za mobilni telefon. U roku od nekoliko minuta će građani na isti način dobiti odgovor da li ima prepreka za ulazak u EU i to na osnovu automatske provjere kroz baze podataka određenih EU agencija i zemalja članica – rekli su u Upravi.

Kako se navodi, u slučaju negativnog odgovora, građani će imati pravo žalbe, a procedura za žalbu će biti sadržana u odgovoru.

Ova provjera preko ETIAS-a koštat će pet eura i važit će tri godine.

– To znači da prilikom narednog putovanja u Evropsku uniju naši državljani neće biti u obavezi da ponovo unose podatke u ETIAS sve dok ne prođe period od tri godine od dana prvog unosa – navode u Upravi policije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.