ČUDAN POTRES NA MARSU: JAČI OD SVIH DO SADA ZAJEDNO, TRAJAO 10 SATI! NE ZNA SE UZROK

Snažan, rekordan potres koji je zabilježen na Marsu u maju ove godine bio je najmanje pet puta jači od prethodnog rekordera, pokazalo je novo istraživanje.

Još uvijek nije poznato šta ga je tačno uzrokovalo, ali se definitivno radi o neobičnom fenomenu.

Naime, osim što se radilo o najjačem potresu do sada uočenom na Crvenom planetu, bio je i najduži – tresao je Mars cijelih deset sati.

  • Energija koju je oslobodio ovaj pojedinačni potres jednaka je kumulativnoj energiji svih drugih potresa koje smo do sada vidjeli – rekao je seizmolog John Clinton sa Švicarskog instituta za tehnologiju.

Mars izgleda nije seizmički mrtav

Najnovija analiza potresa, objavljena u časopisu Geophysical Research Letters, utvrdila je njegovu magnitudu od 4.7. Prethodni rekorder bio je potres zabilježen u avgustu 2021. s magnitudom od 4.2.

To možda ne zvuči kao neka velika brojka kada se uspoređuje s jačinama potresa na Zemlji (najsnažniji je bio magnitude 9.5), no ipak se radi o impresivnom podrhtavanju za planet koji bi trebao biti seizmički neaktivan.

Iako Mars i Zemlja imaju mnogo toga zajedničkog, postoje neke doista ključne razlike između ova dva planeta. Mars nema tektonske ploče ni koherentno globalno magnetsko polje, što ukazuje na to da u unutrašnjosti Crvenog planeta nema puno aktivnosti.

Lander InSight otkrio je da Mars nije seizmički “mrtav” kao što smo prije pretpostavljali, već da zna podrhtavati, što sugerira da ispod regije Cerberus Fossae ima vulkanske aktivnosti. Naučnici ne prate potrese na Marsu samo kako bi utvrdili koliko je ovaj planet seizmički aktivan.

Naime, način na koji se seizmički valovi šire kroz i preko površine planeta može pomoći u otkrivanju varijacija gustoće u njegovoj unutrašnjosti. Drugim riječima, može poslužiti za rekonstrukciju strukture planeta.

Neobičan potres

Potres zabilježen u maju možda je bio samo jedan takav seizmički događaj, neka vrsta iznimke, ali je svejedno važan naučnicima, piše Science Alert.

  • Prvi put smo mogli identificirati površinske valove koji se kreću duž kore i gornjeg plašta, a obišli su planet više puta – objasnio je Clinton.

Stručnjaci su otkrili još dvije zanimljive činjenice o ovom neobičnom potresu. Prvo, potječe blizu, ali ne iz regije Cerberus Fossae te ga se nije moglo povezati s nekim očitim površinskim obilježjima, što ukazuje na to da bi se uzrok mogao nalaziti ispod kore.

Drugo, potresi na Marsu obično imaju visoku ili nisku frekvenciju. Prve karakteriziraju brzi, kratki podrhtaji, a druge duži, dublji valovi s većim amplitudama. U ovom potresu zabilježena su oba raspona frekvencija, a naučnicima nije sasvim jasno zašto. No moguće je da su prethodno evidentirani zasebni potresi visoke i niske frekvencije zapravo dva segmenta istog seizmičkog događaja, prenosi Index.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DETALJI JEZIVOG ZLOČINA U SRBIJI: OTKRIVENO KAKO JE RADOVAN USMRTIO SUPRUGU

0
Prema saopštenju Višeg javnog tužilaštva, događaj se desio u utorak između tri i pet sati u Staparu (Srbija), kada je Radovan Dimitrov (46) u porodičnoj kući zadavio svoju suprugu Ivanu (39) a zatim izvršio samoubistvo vješanjem.