Još su stari Egipćani koristili peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih puteva.
Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost
mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom.
Dojiljama se ne preporučuje uzimanje peršuna u vrijeme dojenja, jer on može
smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.
RECEPTI
Vino kod oboljenja srca i angine pektoris
Uzeti 12 grančica peršuna, 1l bijelog vina, 2 kašike jabukovog sirćeta, 30 dkg meda.
Grančice peršuna staviti u bijelo vino i dodati 2 kašike jabukovog sirćeta. Kuhati 10 minuta na laganoj vatri, procijediti. Dodati med i ponovo staviti lagano kuhati još 5 minuta. Kad se malo ohladi uliti u boce. Uzimati 3 puta po jednu kašičicu prije jela.
Peršinov sirup za jačanje živaca
Uzeti 1 kg bagremovog meda, 2 dcl soka od korjena i lista peršuna, 5 dcl soka od maline. Sastojke dobro izmiješati i uzimati 3 puta po jednu kašiku prije jela.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.