ĆUFTE SVI VOLIMO, A EVO GDJE GREŠIMO U NJIHOVOJ PRIPREMI: KAKO DA VAM JELO SA OVIM MESNIM LOPTICAMA UVIJEK USPIJE

Mnoge domaćice kriju svoje male tajne za savršene ćufte.

Neke od njih potapaju prezle u mlijeko, druge koriste specijalne mješavine začina, dok je kod nekih tajna u posebnoj kombinaciji različitih vrsta mljevenog mesa.

Predstavljamo vam najčešće greške u pripremi ćufti i kako da ih ispravite

1. Soljenje nije važno

Ćufte moraju biti začinjene! Uobičajeno je da se stavlja kašičica soli na pola kilograma mesa. Ako u ćufte stavljate i slani sir poput parmezana, slobodno smanjite količinu soli.

2. Ne stavljate začine

Začini su značajan dio mješavine za najukusnije ćufte. Bez njih bi ćufte bile obično prženo mlejveno meso i imale ukus pljeskavica. Ali ne zadržavajte se samo na peršunu i bosiljku. Dodajte ćuftama i nanu, origano i majoran. Možete staviti i sasvim malo muskatnog oraščića koji će dati fantastičnu aromu.

3. Jaja daju vlažost

Jaja nisu izvor vlažnosti, ona su tu da bi povezala meso, prezle ili hljeb, sir i začine. Zbog toga ne pretjerujte u dodavanju jaja. Na pola kilogram do kilogram mesa je dovoljno da dodate jedno ili dva jajeta.

4. Miješate kašikom

Kada ste u posudu stavili sve sastojke umijesite ih rukama. Tako ćete imati bolji osjećaj i sastojci će se bolje pomiješati i spojiti. Nemojte pretjerivati, mijesite dovoljno da se sastojci spoje, ali da se komadići mljevenog mesa i dalje raspoznaju.

5. Sve ćufte su iste veličine

Ne moraje sve ćufte da budu iste veličine. To zavisi od toga koje jelo pravite. Ako ih stavljate u supu, napravite manje ćufte, a ako ih služite kao posebno jelo u sosu, možete napravite veće loptice.

6. Oblikujete ih “na suho”

Ako ćufte oblikujete suvim rukama, meso će se zalijepiti za prste i bit će vam teško da oblikujete loptice. Zato prije oblikovanja malo nauljite ruke i formiranje ćuftica će ići bez problema.

7. Ne brinete o neredu

Neophodno je da vodite računa o stanju kuhinje u toku kuhanja, naročito ako pripremate jelo od sirovog mesa. Oblikovane ćufte zato odložite na poslužavnik obložen papirom za pečenje ili providnom folijom.

8. Preskačete prženje

Nijedno kuhano meso nije ukusnije od prženog. Zbog toga, prije kuhanja u sosu, ćufte propržite na ulju da dobiju braon koricu. Nakon toga ih kuhajte po običaju u sosu i bit ćete oduševljeni ukusom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVO JE TRIK SA KAFOM KOJI VAM MOŽE POMOĆI DA SKINETE...

0
Istraživanja su dokazala da crna kafa ubrzava metabolizam i podstiče tijelo da brže sagorjeva masti, ali postoji pravilo kako treba da je pijete da biste smršali.