Sastojci
Za biskvit:
3 jajeta
prstohvat soli
100-150 g šećera
130 ml mlijeka
150 ml ulja
200 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
200 ml mlijeka
2-3 kašike šećera
10 g vanilijinog šećera
100 g čokolade (za kuhanje)
125 g maslaca
1 kašičica kakaoa (ukoliko nemate kvalitetan kakao dodajte još 50g čokolade)
150 g kokosovog brašna
150 g mljevenog keksa (plazma)
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca. U bjelanca dodajte prstohvat soli i umutite šne. Postepeno dodajte šećer u bjelanca. U umućeni šne dodajte žumanca, ulje i mlijeko, zatim prosijano brašno sa praškom za pecivo, pa ručno promiješajte. Sipajte u uljem podmazanu tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni na 180-200°C 20-30 minuta. Pecite prvih 10 minuta na 200°C, a poslije na 180°C. Čačkalicom provjerite da li je biskit pečen. Ostavite ga da se prohladi.
Za fil:
U šerpicu sipajte mlijeko, dodajte šećer i vanilijin šećer, maslac, čokoladu i kakao. Kuhajte dok se čokolada i maslac ne istope. Ostavite fil da se malo prohladi, ali neka bude topao, kako bi čupavci upili više fila.
Biskvit isijecite na kockice, pa umočite u fil, a zatim uvaljajte u kokos ili mljeveni keks. Prilikom umakanja u fil, volim da ih ostavim malo u filu, kako bi ga više upili.