ČUPAVCI: MEKANI BISKVIT NATOPLJEN ČOKOLADNIM FILOM, PA UVALJAN U KOKOS ILI PLAZMU

Provjeren recept za omiljene sitne kolače.

Sastojci

Za biskvit:

3 jajeta

prstohvat soli

100-150 g šećera

130 ml mlijeka

150 ml ulja

200 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

200 ml mlijeka

2-3 kašike šećera

10 g vanilijinog šećera

100 g čokolade (za kuhanje)

125 g maslaca

1 kašičica kakaoa (ukoliko nemate kvalitetan kakao dodajte još 50g čokolade)

150 g kokosovog brašna

150 g mljevenog keksa (plazma)

Priprema:

Odvojite bjelanca od žumanaca. U bjelanca dodajte prstohvat soli i umutite šne. Postepeno dodajte šećer u bjelanca. U umućeni šne dodajte žumanca, ulje i mlijeko, zatim prosijano brašno sa praškom za pecivo, pa ručno promiješajte. Sipajte u uljem podmazanu tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni na 180-200°C 20-30 minuta. Pecite prvih 10 minuta na 200°C, a poslije na 180°C. Čačkalicom provjerite da li je biskit pečen. Ostavite ga da se prohladi.

Za fil:

U šerpicu sipajte mlijeko, dodajte šećer i vanilijin šećer, maslac, čokoladu i kakao. Kuhajte dok se čokolada i maslac ne istope. Ostavite fil da se malo prohladi, ali neka bude topao, kako bi čupavci upili više fila.

Biskvit isijecite na kockice, pa umočite u fil, a zatim uvaljajte u kokos ili mljeveni keks. Prilikom umakanja u fil, volim da ih ostavim malo u filu, kako bi ga više upili.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.