ČUVENI KARDIOLOG OTKRIO KOJE ŽITARICE SVAKI ČOVJEK TREBA DA JEDE

Priznati kardiolog i autor 14 knjiga o zdravlju doktor Aleksandar Mijašnikov otkriva koje su četiri najkorisnije žitarice za ljudsko zdravlje.

1. Ovsene pahuljice

Ova namirnica posebno je cijenjena od strane kardiologa zbgo visokog udjela biljnih vlakana i proteina beta-glukana. Ovi proteini su nezamjenljivi u izgradnji zdravih ćelija, dok vlakna iz ovsenih pahuljica sprečavaju apsorpciju holesterola u krvotok i smanjuju ukupni nivo holesterola, što je veoma važno za očuvanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Uprkos tome što su bogate kalrojama (na 100 grama 300 kalorija), dr Mijašnikov preporučuje ovsene pahuljice ne samo za doručak, već i za večeru, u formi kaše napravljene od pahuljica i vode ili jogurta. Ovako spremljena ovsena kaša dugo će vas držati sitim, bez naglih skokova šećera u krvi. To će dalje uticati da se balansiraju navike u ishrani i izbjegnu noćni napadi gladi.

Dr Mijašnikov kaže da su ovsene pahuljice najbolja žitarica na svijetu, ali, podrazumijeva se, misli na neprerađenu varijantu i ističe da nikako ne bi trebalo kupovati gotove kaše sa raznim dodacima.

Kalcijum sprečava propadanje koštane mase i jača mišiće: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!

2. Ječam

Ječam je takođe jedna od najzdravijih žitarica, prema ovom kardiologu. Naravno, i ovdje se ne misli na gotove kaše sa ječmom. Ovo zrno sadrži dosta prirodnih proteina, vitamina B, a ima i druge važne nutrijente, doduše u tragovima. Osim toga, ječam sadrži važnu aminokiselinu lizin, koju tijelo ne može samo da proizvede.

Lizin je važan gradivni element proteina, a uključen je i u izgradnju jakog imunog sistema. Poznato je i da snižava nivo triglicerida u krvi, koji su odgovorni za nastanak arterijskog plaka. U kombinaciji sa vitaminom C, lizin formira lipoproteine i čisti krvne sudove. Ova aminokiselina neophodna je i za formiranje mišića.

Dr Mijašnikov preporučuje da konzumirate ječam ujutru sa puterom, ili za večeru uz pečurke.

3. Heljda

Koliko je heljda zdrava možda najbolje svjedoči činjenica da je dozvoljena u ishrani ljudi sa gastrointestinalnim problemima i dijabetesom. Odličan je izvor proteina, vitamina B, ali i kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, cinka i selena. Ipak, dr Mijašnikov savjetuje da sa konzumiranjem heljde budete umjereni, jer ni sa njom, kao i ni sa jednom drugom namirnicom, ne treba pretjerivati.

4. Intergalna riža

Ova riža bogata je vitaminom B i dragocenim vlaknima, koja pomažu stabilizaciji holesterola. Dr Mijašnikov posebno naglašava da je bijela riža običan ugljeni hidrat bez ikakvih benefita za tijelo i da vaš izbor uvijek bude braon žitarica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE