DA BISMO POBIJEDILI ZLOČINCE IZ 1992., MORAMO IZAĆI NA IZBORE 2. OKTOBRA: MEDIĆ I KARČIĆ ZA HAYAT

Dr. Jasmin Medić, naučni saradnik Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu, i dr. Hikmet Karčić, publicist i istraživač, bili su gosti sinoćnje emisije Sedam plus posvećene bošnjačkim žrtvama Prijedora.

Karčić se dotakao istraživanja koja su vezana za razmjere ratnih zločina iz Prijedora.

  • Moja istraživanja su pokazala da je velika većina zločinaca pripadala rezervnom sastavu MUP-a RS. Broj ubijenih ne umanjuje činjenicu da je u Prijedoru počinjen genocid, uprkos presudama Haškog tribunala, jer je glavni cilj srpske politike bila kolektivna traumatizacija i trajno raseljavanja Bošnjaka Prijedora. Samo kroz logor Trnopolje prošlo je skoro 30.000 ljudi. Očigledno je postojala namjera potpunog uništenja bošnjačkog stanovništva kroz genocidnu namjeru. Dakle, u Prijedoru je počinjen genocid – navodi Karčić.

Kada je u pitanju izgradnja spomenika za 102 ubijene djece Prijedora, Medić nije optimističan da će doći do željenog iskoraka.

  • Samo četiri odbornika u Skupštini Prijedora od njih 31 dolazi iz reda bošnjačkog naroda. Teško je očekivati da će doći do značajnijih promjena lokalne politike, ali se samo nadam da će spomenik biti prihvatljiv porodicama žrtava po svojoj lokaciji, izgledu i sadržaju onoga što na njemu bude pisalo. Ne vjerujem da će doći do pomirenja, zato što druga strana svjesno izbjegava osuditi ratne zločine. Više mi nije važno šta će neki bijednik ili jadnik reći da nas kao žrtve uvrijedi ili provocira, jer se 30 godina nakon počinjenih zločina još uvijek bavimo negiranjem genocida i zločina  – ocjenjuje Medić.

Medić je na kraju emisije pozvao sve Bosance i Hercegovce koji žive u dijaspori da izađu na biračka mjesta 2. oktobra.

  • Prijedorski Bošnjaci su ogroman teret vlastima u entitetu RS zbog toga što su se u velikom broju vratili u svoj grad, odakle glasno insistiraju na istini i pravdi za ubijene Bošnjake. Ako želimo neutralizirati rezultate etničkog čišćenja i pobijediti one koji su počinili zlodjela 1992. godine, onda moramo izaći na Opće izbore 2. oktobra – zaključio je Medić.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.