DA HRANA DUŽE TRAJE: OVO JE IDEALNA TEMPERATURA ZA FRIŽIDER I ZAMRZIVAČ

Ukoliko vam se hrana kvari brže nego inače razlog za to može biti neadekvatna temperatura u frižideru i zamrzivaču - za prvi se preporučuje 4°C ili ispod, dok je za zamrzavanje idealna temperatura od -18°C.

Pronalaženje optimalne temperature u frižideru je ključno za osiguravanje da vaši proizvodi i ostaci hrane traju što je duže moguće. Istovremeno je i jedan od najlakših načina da spriječite bolesti koje se prenose hranom konzumiranjem mlijeka, jaja i mliječnih proizvoda s isteklim rokom trajanja.

Idealna temperatura u frižideru je tačno ili ispod 4°C, a temperatura vašeg zamrzivača treba da bude -18°C.

Iako su neki frižideri i zamrzivači opremljeni svakojakim dodacima možda nemaju ugrađeni termometar. Srećom, termometri za uređaje općenito su jeftini i mogu se naći u većini trgovina kuhinjskih aparata te lako možete provjeriti temperaturu u vašem uređaju.

Freepik

Još jedna stvar koja može izazvati frustracije jeste zamrzavanje hrane u frižideru, što se dešava kad postane previše hladan.

Kako bi riješili ovaj problem provjerite postavke temperature na vašem frižideru. Proizvođači uređaja preporučuju da ga držite na najhladnijoj postavci što je najčešće broj 5, ali ako vam se hrana smrzava, pokušajte je smanjiti na 4.

Premda je pravilno zamrzavanje odličan način za pohranjivanje proizvoda kao što je meso, ono i dalje utječe na okus, aromu, sočnost i boju što je vaša hrana duže zamrznuta.

Dodatni savjeti za skladištenje hrane u frižideru uključuju otvaranje vrata samo kad je neophodno, širenje hrane kako bi zrak mogao pravilno strujati, kao i praćenje temperature.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.