DA JE ČAMPARA PODNIO OSTAVKU NA JEDNU OD SVOJE TRI FUNKCIJE FUP JE DANAS MOGAO DOBITI DIREKTORA

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije imenovala direktora Federalne uprave policije (FUP).

Na listi uspješnih kandidata bila su dvojica, aktuelni vršilac dužnosti direktora FUP-a Ensad Korman koji je imao 97,1 bodova nakon konkursne procedure i Svevlad Hoffman, svajetnik direktora Granične policije BiH, koji je imao 93 boda.

Iako je ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara (NiP) predložio ovu tačku dnevnog reda, on se na sjednici Vlade FBiH i sam izjasnio da će biti suzdržan prilikom glasanja. Suzdržani su bili i ostali članovi Vlade FBiH.

Naime, prvorangirani Korman je Bošnjak, kao i ministar unutrašnjih poslova Čampara, a po zakonu ministar i direktor FUP-a ne mogu biti iz istog naroda. Imenovanjem Kormana, najbolje ocijenjenog kandidata, za direktora FUP-a bio bi prekršen važeći zakon.

FUP je danas napokon mogao dobiti direktora nakon dugogodišnje trakavice da je kojim slučajem Čampara podnio ostavku, što je i mogao budući da mu svakako ističe mandat u ministarskoj fotelji i to drugi uzastopni, jer nova vlada FBiH nije imenovana 2018. godine nakon izbora zbog HDZ-ovih opstrukcija. Da je podnio ostavku kraj mandata i imenovanje nove vlade nakon izbora bi vjerovatno dočekao kao ministar u ostavci. Inače, Čampara osim pozicije ministra obnaša još i dužnost dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH te je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Imenovanje direktora FUP-a očito će sačekati neki novi saziv federalne vlasti, a to znači i da će ponovo biti raspisan konkurs, piše Faktor.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.