DA LI DIJABETIČARI SMIJU KONZUMIRATI MED? JEDNA KAŠIKA NEĆE ŠTETITI!

Vrijeme je pčelarskih sajmova. Sarajevo, Brčko, Višegrad, Tuzla… cijeli oktobar mirisat će na med i druge pčelinje proizvode. Po običaju, ovo je period kada su dijabetičari na mukama zbog vječitog pitanja „da li oni smiju konzumirati med“. Na ova pitanja za Auru je odgovorila dr. Velija Zelija, jedan od najvećih bh. stručnjaka iz oblasti endokrinologije

Istraživanja su pokazala da med, pravilno doziran, povoljno utječe na zdravlje dijabetičara, a prednost ima med sa više fruktoze, kakav je bagremov, i sve druge vrste koje se sporije kristališu, objavila je jedna novinska agencija.

Iskustva dijabetičara

Pčelar iz Prijedora Branko Končar (63), koji je i sam 30 godina dijabetičar na inzulinu, kaže da već 14 godina svakodnevno troši med i sve druge pčelinje proizvode i zahvaljujući tome, kako kaže, riješio se čestih hipoglikemija (glad, ubrzan rad srca, znojenje i slabost koji se javljaju usljed pretjerivanja s terapijom inzulinom), noćnih mokrenja, mišićnih neuralgija…

Ilustracija

U posljednjih 13 godina sačuvao sam fundus oka i nivo dioptrije. Povremeno stavljam med i u oko – kaže Končar.
Ipak, da li svi dijabetičari mogu krenuti Končarevim stopama, i na šta dijabetičari trebaju obratiti pažnju kada je u pitanju konzumiranje meda?

Dr. Velija Zelija-Ašimi sa Klinike za endokrinologiju KCU Sarajevo slaže se da dijabetičari mogu konzumirati med, ali itekako moraju povesti računa koji med konzumiraju i od koga ga kupuju.

Jedi hranu iz svog podneblja

Dijabetičari mogu konzumirati med ali samo ako je on organskog porijekla – kaže dr. Zelija-Ašimi i objašnjava da se pod organskim medom podrazumijeva onaj med u kojem nema ostataka vještačkog šećera ni drugih štetnih primjesa. Nažalost, do takvog meda danas je u cijeloj BiH jako teško doći.

Jedna kašika pravog meda ne samo da neće negativno utjecati na dijabetičare, već će svi oni pozitivni elementi koji se nalaze u medu, popraviti cjelokupno stanje pacijenta – kaže dr. Zelija-Ašimi.
Hrvatski stručnjak dr. sc. Janko Križanić također se slaže da pravi med može pozitivno djelovati na stanje dijabetičara.

Unsplash

Sve sastavnice meda obogaćuju naš metabolizam s važnim, vitalnim tvarima. Nadalje, glukoza iz meda odličan je detoksikator i aktivator jetre! A, jetra je centralni organ našeg metabolizma! Samo zdrava jetra provodi poželjne, zdrave, procese u nama. Dijabetičarima su ti procesi trajno narušeni! Dakle, dijabetičari smiju uzimati med u manjim dozama! Med valja otopiti u ustima, pa tek onda progutati! (Mora se ostaviti vremena da enzimi, iz sline, počnu razgrađivati med, posebice šećere).

Kada je u pitanju vrsta meda koja se preporučuje dijabetičarima, dr. Zelija-Ašimi kaže da je najbolje pratiti prirodni kalendar.

Proljeće je vrijeme kada pčelari vrcaju bagremov med, ljeto je vrijeme za livadu, kadulju itd. Onda je najbolje konzumirati med tim redosljedom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMO / EUROPSKI MILJENIK DOBIO OSVJEŽENJE

0
Hyundai Tucson je osvojio srca europskih vozača još davne 2004. godine, etablirajući se kao najprodavaniji model i miljenik fanova širom kontinenta.