Istraživanja su pokazala da med, pravilno doziran, povoljno utječe na zdravlje dijabetičara, a prednost ima med sa više fruktoze, kakav je bagremov, i sve druge vrste koje se sporije kristališu, objavila je jedna novinska agencija.
Iskustva dijabetičara
Pčelar iz Prijedora Branko Končar (63), koji je i sam 30 godina dijabetičar na inzulinu, kaže da već 14 godina svakodnevno troši med i sve druge pčelinje proizvode i zahvaljujući tome, kako kaže, riješio se čestih hipoglikemija (glad, ubrzan rad srca, znojenje i slabost koji se javljaju usljed pretjerivanja s terapijom inzulinom), noćnih mokrenja, mišićnih neuralgija…
U posljednjih 13 godina sačuvao sam fundus oka i nivo dioptrije. Povremeno stavljam med i u oko – kaže Končar.
Ipak, da li svi dijabetičari mogu krenuti Končarevim stopama, i na šta dijabetičari trebaju obratiti pažnju kada je u pitanju konzumiranje meda?
Dr. Velija Zelija-Ašimi sa Klinike za endokrinologiju KCU Sarajevo slaže se da dijabetičari mogu konzumirati med, ali itekako moraju povesti računa koji med konzumiraju i od koga ga kupuju.
Jedi hranu iz svog podneblja
Dijabetičari mogu konzumirati med ali samo ako je on organskog porijekla – kaže dr. Zelija-Ašimi i objašnjava da se pod organskim medom podrazumijeva onaj med u kojem nema ostataka vještačkog šećera ni drugih štetnih primjesa. Nažalost, do takvog meda danas je u cijeloj BiH jako teško doći.
Jedna kašika pravog meda ne samo da neće negativno utjecati na dijabetičare, već će svi oni pozitivni elementi koji se nalaze u medu, popraviti cjelokupno stanje pacijenta – kaže dr. Zelija-Ašimi.
Hrvatski stručnjak dr. sc. Janko Križanić također se slaže da pravi med može pozitivno djelovati na stanje dijabetičara.
Sve sastavnice meda obogaćuju naš metabolizam s važnim, vitalnim tvarima. Nadalje, glukoza iz meda odličan je detoksikator i aktivator jetre! A, jetra je centralni organ našeg metabolizma! Samo zdrava jetra provodi poželjne, zdrave, procese u nama. Dijabetičarima su ti procesi trajno narušeni! Dakle, dijabetičari smiju uzimati med u manjim dozama! Med valja otopiti u ustima, pa tek onda progutati! (Mora se ostaviti vremena da enzimi, iz sline, počnu razgrađivati med, posebice šećere).
Kada je u pitanju vrsta meda koja se preporučuje dijabetičarima, dr. Zelija-Ašimi kaže da je najbolje pratiti prirodni kalendar.
Proljeće je vrijeme kada pčelari vrcaju bagremov med, ljeto je vrijeme za livadu, kadulju itd. Onda je najbolje konzumirati med tim redosljedom.