DA LI DIZELAŠE MORAMO VOZITI SVAKI DAN DA SE MOTOR NE POKVARI?

Da smo ovo pitanje postavili prije nekoliko godina, odgovor bi definitivno bio "da". Ali stvari su se znatno promijenile.

Common rail sistem ubrizgavanja sastoji se od: pumpe visokog pritiska, zajedničkog voda goriva u kome se stvara visok pritisak (1800 bara i više u zavisnosti od motora), injektora (brizgača) koji su elektronski kontrolisani, i instalacije koja spaja sve ove dijelove.

Ovaj sistem ubrizgavanja se karakteriše isporukom goriva pod konstantno visokim pritiskom nezavisno od broja obrtaja motora. Rezultat se može prepoznati u visokoj elastičnosti po momentu, smanjenoj potrošnji goriva i smanjenoj emisiji štetnih produkata sagorevanja.

Ilustracija

Gorivo pod visokim pritiskom ubrizgava se putem elektronske kontrole vremena i zakona ubrizgavanja, što omogućavaju elektronski regulisani brizgači.

Kod common rail sistema, proces potiskivanja goriva pumpe visokog pritiska je razdvojen od procesa ubrizgavanja goriva u prostor za sagorevanje.

Gorivo se pod visokim pritiskom konstantno nagomilava u zajedničkoj magistralnoj cijevi bez obzira na broj obrtaja i opterećenje motora. Tako nagomilano gorivo je spremno za ubrizgavanje u bilo kom trenutku i u bilo kom cilindru motora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.