Preporučuje se svakodnevno konzumiranje u ishrani, a najbolje za doručak i večeru ili kao hranljiva, osjvežavajuća užina.
Djeci je dovoljno tri šolje od 2,5 dl mlijeka dnevno, dok bi odrasli trebalo da piju dvije šolje obranog mlijeka, što predstavlja dozu koja u značajnoj mjeri obezbeđuje dnevnu potrebu organizma za proteinima i kalcijumom.Ako vaše dijete ne voli bijelo mlijeko, postoje i drugi načini da dobije kalcijum, poput jogurta i sira, a on se nalazi u manjim količinama u hrani kao što su bademii kelj. Djeci se posebno preporučuje da mlijeko i mliječni proizvodi budu obogaćeni vitaminima A i D.
Vitamin D koji sintetiše koža kada ljudi provode vrijeme na suncu, ali koja se teško može izvući iz ishrane, jer se prirodno nalazi u samo nekoliko namirnica kao što su masna riba, žumance i goveđa jetra. Manjak vitamina D može da prouzrokuje rahitis, bolest kod koje ljudi razvijaju savijene i oslabljene kosti, a takođe je povezana sa drugim problemima, kao što su mišićna i nervna bolest.
Nutricionisti sve češće naglašavaju važnost većeg unosa mlijeka u svakodnevnoj ishrani, a dnevna doza mlijeka koja se konzumira, isključivo zavisi od životne dobi i načina života. Osobe koje redovno piju mlijeko imaju zdravu koštanu srž i jači imunitet, a razlog tome je taj što je mlijeko bogat izvor proteina za izgradnju tkiva i ugljenih hidrata neophodnih za stvaranje energije kao i važnih vitamina.