DA LI JE DOBRO PITI KAFU KOJA JE STAJALA NEKOLIKO SATI?

Do kraja radnog vremena ostalo je još nekoliko sati i već lagano osjećate umor.

Posežete za šoljicom skuhane kafe koja vam od jutra stoji na radnom stolu i pitate se da li poslije tolikog stajanja uopće smijete da je popijete.

Evo odgovora na to pitanje.

1. Šta ako je riječ o kafi s mlijekom

Ako je dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, mlijeko može ostati svježe i sedmicu dana nakon otvaranja. Ako ga pak ostavite u kafi (nes ili crnoj) više od nekoliko sati, skuhajte novu kafu.

2. Mijenja li se s vremenom ukus

Skuhana kafa može da promijeni ukus i nakon 30 minuta, a poslije tog vremena imate otprilike četiri sata prije nego što se ulja koja se nalaze u kafi pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuhanja.

3. Šta se dešava kad odstoji

Crna kafa je tad sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuhana. Bolje je da napravite novu, a ako ste baš riješeni da popijete tu kafu, prethodno je zagrijte.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE