DA LI JE HLJEB PEČEN? EVO TRI TRIKA DA ZA ČAS TO UTVRDITE

Pošto smo u samoizolaciji zbog epidemije koronavirusa, pravo je vrijeme da se više bavimo kuhanjem. Kako bismo izbjegli čest odlazak u nabavku, kod kuće možemo ispeći savršen hljeb. Međutim, mnoge domaćice nisu sigurne kada je zapravo pravo vrijeme da hljeb izvade iz rerne, odnosno kada je najbolje pečen.

  • Što duže pečete, bolje ćete procijeniti kako hljeb treba da izgleda kad je spreman za jedenje.

Uglavnom ćete to primijetiti po kori hljeba koja treba da bude suha, tvrda uz tamno zlatno smeđu boju s pokojom tamnom mrljom.

Ukoliko je korica svjetla, ostavite još malo da se peče. U svim receptima je obično navedeno kako bi hljeb trebalo da izgleda kad je pečen, pa koristiti uputstva dok ne postanete vješta kuharica.

  • Dodirnite dno hljeba

Izvadite hljeb iz rerne i okrenite na drugu stranu, te lupite prstima dovoljno jako kako biste provjerili da li je gotov. Ako čujete prazan zvuk, kao da je unutra šupljina, onda je gotov.

Ako prvi put koristite ovu tehniku , onda isprobajte hljeb na svakih par minuta pred kraj dok ne shvatite samo kako se zvuk mijenja.

  • Poslužite se kuhinjskim termometrom

Stavite termometar u sredinu hljeba da testirate da li je pečen. Hjleb bez dodataka bi trebalo biti gotov kad je temperatura 190 Celzijusa u sredini. A ako ste mu dodali maslac ili mlijeko, hljeb je gotov kad mu je temperatura oko 200 Celzijusa.

Ako niste sigurni, bolje je peći par minuta duže nego kraće. Naime, dodatnih 5 minuta neće uništiti hljeb, a najgore što se može uraditi jeste da će hljeb biti malo više suh sa spoljašnje strane.

Ako vam se često dešava da vam hrana nije dovoljno pečena ili vam sve zagori, provjerite temperaturu u rerni termometrom kako biste bili sigurni u njenu ispravnost.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE