DA LI JE LUK DOBAR ZA UPOTREBU AKO JE PROKLIJAO?

Pored toga što je izuzetno zdrav, bijeli luk je jedan od omiljenih začina jer svakom jelu daje poseban ukus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, često se desi da zbog nepravilnog odlaganja proklija. Postavlja se pitanje da li je proklijali luk za bacanje, ili se još smije upotrijebiti.

Kakvo je njegovo dejtvo u takvom stanju, odnosno da li ga treba jesti objasnila je nutricionistkinja Rašanda Kobins.

  • Najprije, kao i sa svom drugom hranom, pomirišite ga. Ako i dalje miriše normalno, vjerovatno je ok da ga pojedete – kaže Rašanda Kobins.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno istraživanje u “Žurnalu poljoprivredne i prehrambene hemije” pokazalo je da je bijeli luk koji je najmanje 5 dana klijao imao više antioksidanata od običnog.

Nije strano da mnogima kod proklijalog lika smeta ukus pošto je gorak, zbog čega se preporučuje da ga koristite u pripremanju namirnica gdje ne treba da ostane svjež.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je mekši nego što bi trebalo da bude i ako je promijenio boju, tada bijeli luk treba baciti.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE