Potrebno je:
1,5 kg kupusa
15-20 malih paprika
150 grama soli
150 gr šećera
500 ml alkoholnog sirećeta 9%
1,5 l vode
malo ljute paprike;
list celera; biber u zrnu.
Priprema:
Kupus izrendati, posoliti malo pa ga malo rukama izgnječiti i ostaviti 15 min. Papriku oprati i izvaditi sjeme. Kupus cijediti rukama i puniti paprike. Papriku možete da zatvorite i sa zelenim paradajzom, ali i ne morate. Redati u oprane tegle, a između staviti ljute papričice. Ubaciti list celera i zrna bibera. U šerpu sipati 1,5 litar litre vode, pa dodati 500 ml sirećeta, so i šećer i izmiješati da se istopi. Staviti plastične pritiskače i naliti papriku, zatvoriti metalnim poklopcima.
Način, broj 1.: Staviti u rernu uključenu na 90 stepeni C, ostaviti 10ak minuta pa isključiti rernu i ostaviti dok se tegle ne ohlade.
Način broj 2.: Na ovu količinu tečnosti dodati pola kašičice vinobrana i pola kašičice konzervansa i sa tim naliti poivrće pa dobro zatvoriti.
Način broj 3.: U tegle staviti prutove rena i naliti vodu. Ništa ne treba dodavati, ali treba nadgledati tegle poslije 3-4 nedelje. Čuvati obavezno u hladnoj i mračnoj prostoriji.