DA LI ZADUŽENI BH. GRAĐANI TREBAJU BRINUTI: EVROPA SE PRIPREMA ZA ZNAČAJAN RAST KAMATA

Evropske monetarne vlasti bi uskoro mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile druge centralne banke, kazali su ranije iz Evropske centralne banke. Evropa se priprema za mogući značajan rast kamata na kredita u naredna dva mjeseca.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina teško  je dati precizan odgovor zbog brojnih parametara koji mogu uticati na rast kamata.

Trenutno stanje je takvo da u bankama ima viška depozita puno više od potražnje za kreditima, no pitanje je koliko će to trajati. Ukoliko potražnja za kreditima bude veća od stanja sa depozitima nesumnjivo će doći do povećanja kamatnih stopa u narednom periodu.

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, je nedavno medijima izjavio da predviđa blagi porast kamatnih stopa u Bosni i Hercegovini.

Preporučio je onima koji se trenutno oslanjaju na kredite da što prije zamijene kredite sa fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni tačno koliku ratu imaju, kao i da bi znali šta ih čeka u narednih pet ili deset godina.

  • U narednih dvije godine ne može doći do nekog velikog povećanja kamatnih stopa, ali s obzirom na kretanja koja danas postoje, na rat u Ukrajini za koji se čini da neće brzo završiti – izazvat će i izazvao je dosta problema, jer EU najviše slabi. Taj razlog će se zadržati i povećati inflaciju. Mori nas i inflacija nakon pandemije koronavirusa, a tu je sada i takozvana stagflacija koju već 15 godina izaziva Evropska centralna banka – kazao je Kutle ranije za N1.

Stoga, onima koji se trenutno oslanjaju na kredite, Kutle poručuje da što prije zamijene kredite sa fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni tačno koliku ratu imaju, kao i da bi znali šta ih čeka u narednih pet ili deset godina, prenosi N1.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OGLASIO SE MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA NAKON OBJAVE AMBASADE IRANA U BIH

0
-Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu odgovorila je na upit Memorijalnog centra Srebrenica. Zahvaljujemo na pojašnjenju i osudi genocida - poruka je iz Memorijalnog centra Srebrenica.