Naime, jednostavna radnja rastavljanja hrane na male komadiće može spriječiti mnoge probavne probleme. Liječnici upozoravaju da, ako se hrana ne žvače pravilno, veći komadići ulaze u probavni trakt kvareći pritom cjelokupno zdravlje naših crijeva i također uzrokujući neugodne probleme poput grčeva u trbuhu i nadutosti.
Istraživanja su otkrila da stanje dobrih i loših bakterija koje žive u našim crijevima može također utjecati na naše raspoloženje, imunitet i tjelesnu težinu. Stoga stručnjaci upozoravaju da veliku ulogu u probavljanju hrane ima upravo način na koji žvačemo hranu prilikom jedenja, donosi The Sun.
- Naša probava ne počinje u crijevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vrijeme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta – savjetuje nutricionistica Eleanor Thrupp koja usput preporučuje da za vrijeme jela izbjegavamo korištenje mobitela ili gledanje televizije.
- Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osjećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše tijelo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane – dodaje.