DA LI ŽVAČETE HRANU NA POGREŠAN NAČIN? EVO ŠTA KAŽE NUTRICIONISTICA

Mogli biste se iznenaditi koliko je zapravo važno pravilno žvakati hranu.

Naime, jednostavna radnja rastavljanja hrane na male komadiće može spriječiti mnoge probavne probleme. Liječnici upozoravaju da, ako se hrana ne žvače pravilno, veći komadići ulaze u probavni trakt kvareći pritom cjelokupno zdravlje naših crijeva i također uzrokujući neugodne probleme poput grčeva u trbuhu i nadutosti.

Istraživanja su otkrila da stanje dobrih i loših bakterija koje žive u našim crijevima može također utjecati na naše raspoloženje, imunitet i tjelesnu težinu. Stoga stručnjaci upozoravaju da veliku ulogu u probavljanju hrane ima upravo način na koji žvačemo hranu prilikom jedenja, donosi The Sun.

  • Naša probava ne počinje u crijevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vrijeme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta – savjetuje nutricionistica Eleanor Thrupp koja usput preporučuje da za vrijeme jela izbjegavamo korištenje mobitela ili gledanje televizije.
  • Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osjećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše tijelo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane – dodaje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE