DAJANA IMA 14 GODINA I UDAJE SE ZA MOMKA KOJEG PRVI PUT VIDI: RODITELJI SU DOGOVORILI BRAK I ORGANIZOVALI SVADBU

Život u 21. vijeku u 2023. godini možda je pojedincima donio slobodu izbora, ali ne i mladim romskim nevjestama.

One koje su imale (ne)sreću da se rode u zajednici Roma Kalderaša koji su iz Rumunije stigli u Rusiju krajem 20. vijeka, već za 14 godina ili je udata ili čeka na svadbu.

Već smo pisali o pijaci nevjesta u Bugarskoj, a danas vam donosimo priču o ruskim Romima:

-Kada su mi našli muža, nisam ga voljela – ali to nije bilo ni važno jer su oni (roditelji) već izabrali. To su naši običaji – ako vam se ne dopada vaš budući muž, vi ne možete ništa da uradite po tom pitanju. Kasnije ćete naučiti da ga volite,” priča mlada Kasandra i smješi se dok pere suđe.

Ona se udala prije godinu dana i sada živi suprugom Jašom koji ima dvanaest godina. Žive u zajednici u malom mjestu gdje žive Kalderaški Romi. Ovi Romi žive u Rusiji više do jednog vijeka, čuvajući svoje običaje od zaborava. Iako su njihove pjesme i plesovi uglavnom zaboravljeni, jednog običaja se Kalderaši i dalje drže: vjenčanje maloljetnika.

Iako je 21. vijek, Kalderaši u brak stupaju veoma mladi. Dječaci se vjenčavaju od desete do dvanaeste godine, dok se djevojčice udaju od petnaeste do šesnaeste godine.

Takva je sudbina i mlade Dajane koja na pitanje novinara da li želi da se uda kaže: “Naravno da NE! Ni jedna djevojka to ne želi, ja čak i ne znam mladoženju.”

Na roditeljima je da pronađu mladu ili mladoženju za svoje dijete i uopšte nije bitno da li se djeca poznaju međusobno. Kalderaški vjeruju da će se djeca na kraju zavoljeti i naučiti da žive u braku.

Za mladu se plaća pozamašan miraz, zlatnicima, u vrijednosti od nekoliko hiljada dolara. U prošlosti je mladoženjia porodica mladoj morala da kupi haljine koje bi ona nosila narednih 10 godina, ali danas mlade više vole da dobiju novac, kako bi same birale sebi haljine koje su moderne.

Tokom romskog vjenčanja, mlada i mladoženja se ne ljube, ne igraju zajedno, pa čak i ne razgovaraju. Ne žuri se jer će imati cieli život da se upoznaju. Osim toga, pošto su oni još djeca, njihova veza će još neko vrijeme biti platonska.

Mladoženjini roditelji su dobro platili mladu i sada očekuju od nje da bude vrijedna. Prvih nekoliko godina briga o kući i porodici biće glavni zadatak mlade supruge. Poslije će joj biti dozvoljeno da počne da zarađuje novac gatanjem.

Romsko vjenčanje je veliki događaj za cijelu zajednicu: to je obred prelaska u život odrasle osobe, ali je i način zaštite tradicije Kaldaraša. Iako uključuje stupanje u brak sa potpuno nepoznatom osobom i sticanje mnogih dužnosti u mladosti, vjenčanje ostaje jedna od najlepših događaja u životu jednog Kaldaraša, piše rtd.rt.com.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.