DAN KADA JE NA KURBAN-BAJRAM OBJEŠEN SADDAM HUSSEIN: OTIŠAO JE U SMRT KAO SLOMLJEN I IZDAN ČOVJEK

Saddam Hussein je obješen nakon kontroverznog procesa, tokom kojeg su u velikoj mjeri zanemarivana prava optuženog i odbrane, ali i jasnih upozorenja da će izvršenje smrtne kazne dovesti do novog talasa nasilja u sukobu između šiita, sunita i američkog interventnog uticaja.

Specijalni irački sud je 5. novembra 2006. godine, osudio bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina na smrt zbog toga što je naredio pogubljenje 148 šiitskih muškaraca i dječaka u gradu Dužailu 1982. godine, nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega. U vrijeme pogubljenja, Saddamu se sudilo za ubistvo oko 180 hiljada Kurda tokom kampanje al Anfal krajem osamdesetih godina.

Četiri sata pred izvršenje presude američki sud je odbacio žalbu kojom je bivši irački predsjednik pokušao da blokira izvršenje smrtne kazne. Irački funkcioneri koji su prisustvovali pogubljenju kažu da je Sadam u smrt otišao kao slomljen čovjek, ali da nije pokazao kajanje zbog zločina zbog kojih je osuđen na smrt.

Na današnji dan 2006. godine, u šest sati ujutru, smrtna presuda zbog zločina protiv čovječnosti je izvršena. Sa svetom muslimanskom knjigom u ruci, odbijajući da stavi crnu kapuljaču, Saddam Hussein se suočio sa istom sudbinom koju su doživjeli mnogi obični kriminalci, tokom više od 20 godina njegove vladavine.

Tadašnji američki predsjednik George Bush, nakon pogubljenja izjavio je da je Saddam pogubljen ‘poslije poštenog suđenja, čega su mnoge žrtve njegovog režima bile lišene’. Izvršenje smrtne kazne je  nazvao ‘važnim momentom’ na putu Iraka ka održivoj demokratskoj vlasti koja je u stanju da se odbrani i bude saveznik u ratu protiv terorizma.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i  Human Rights Watch, Amnesty International, upozoravali su svojevremeno  da je sudski proces obilovao nepravilnostima, ističući da je smrt vješanjem ‘okrutna i nehumana’, bez obzira na Sadamov legat ‘užasnih i brojnih kršenja ljudskih prava’.

Iako je Saddam među mnogim Iračanima bio omražen, malo njih je tada vjerovao da će smrtna presuda donijeti ‘rađanje novog Iraka’. Štaviše, većina predviđanja i slutnji da će likvidacija bivšeg diktatora podstaći novi talas nasilja u ovoj nemirnoj zemlji i još žešće sukobe sunita i šiita su se obistinile.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PUTNIK (33) PREMINUO NA LETU ZA ITALIJU: S NJIM BILA I...

0
Jučer je na letu Ryanaira iznad Italije preminuo 33-godišnji muškarac dok je njegova trudna supruga sjedila u drugom, zadnjem dijelu aviona.

PANTHEON KONFERENCIJA 2024