DANAS NAPRAVITE SLATKI FRANCUSKI HLJEB: NAJNJEŽNIJE TIJESTO NA SVIJETU

Ovo morate da probate - oduševićete se.

Brioš je pecivo francuskog porijekla koje liči na hljeb, a priprema se na specifičan način. Visok sadržaj jaja i putera omogućuje da brioš ima bogat izgled i nježno hrskavu strukturu, pa je veoma pogodan za doručak ili užinu.

Sastojci: 700 g brašna, 6 jaja, 350 g putera, 1 svjež kvasac, 100 ml mlijeka, 100 g šećera, 1 narandža, 1 limun, 2 jabuke, 200 g marmelade od kajsija, 100 g suhog grožđa, 50 m ruma, 100 g mljevenih lješnjaka.

Priprema: U manji sud staviti kašiku brašna, kašiku šećera, kvasac, malo mlijeka i promiješati. U veći sud staviti puter i šećer i mutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Dodati jaja, brašno, narasli kvasac i rukama zamijesiti tijesto.

Tijesto premjesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i ostaviti 30-ak minuta da naraste. Suho grožđe preliti rumom. Jabuke oljuštiti i izrendati krupno.

U šerpu na šporetu staviti marmeladu, rendane jabuke, mljevene lješnjake i suho grožđe sa rumom. Zatim u šerpu krupno izrendati koru limuna i narandže, promiješati i skloniti sa šporeta, piše Stil.kurir.rs.

Naraslo tijesto premjesiti, pa oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini od tijesta razvući koru. Rukama koru još malo razvući u pravougaonu formu. Premazati koru filom i uviti u rolat. Isjeći rolat na parčiće jednake dužine. Parčiće rolata u krug poredati u nauljenu tepsiju sa sječenim dijelom na gore.

Ostaviti da naraste, pa peći 60 minuta na 180 stepeni.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVO KAKO SE ZAŠTITI OD PREHLADE I GRIPE

0
Ako mislite da je vaš imunološki sistem slab, prionite na posao kako biste svoj organizam ojačali jer je vrijeme prehlada i gripa.