DAŠAK TURSKE U SVAKOM DOMU: PIJETE LI TURSKI ČAJ?

Bili u Turskoj ili ne, sigurno ste primjetili da Turci piju velike količine čaja. Kao da se više ne naručuje kafa, nego samo čaj, služen u specifičnim, malim, staklenim šoljicama.

Danas je čaj za Turke ne samo omiljeno piće, već i ritual. Posve je normalno da vas čajem posluže u prodavnici u kojoj kupujete ili razgledate, u čekaonici, a da ne govorimo u gostima gdje se uvijek ima gotov, pripremljen čaj. Čaj se priprema pomoću samovara ili čajnika.

Kada se listići čaja preliju vrelom vodom ostavljaju se da odstoje desetak minuta, a zatim se čaj razblažuje i sipa u karakreristične staklene šoljice oblika lale. Turski čaj je verzija crnog čaja, veoma jakog i intenzivnog ukusa, pa ako ga probate prvi put možda vam se učini prejakim, ali nešto kasnije I vi ćete se zaljubii u ovaj napitak tamno crvene boje.

Ukoliko nemate pravog čajnika, a ljubitelj ste turskog čaja trebat će vam dvije posude, jedna veća i jedna manja, koja dobro pristaje u ovu veću. Velika mora biti od metala, a mala može biti ili od metala ili od keramike. Prvo u veliki lončić stavite vodu i sve stavite na vatru. Potom na veliki lončić stavite mali u koji ćete staviti crni čaj. Stavite po jednu malu kašikicu po osobi. Dobro je da gornji lončić ima poklopac.

Nakon što voda u donjem lončiću zakipi, prelijte je u lončić s čajem. Izmjerite jednu šoljicu po osobi. Sve vratite kako je i bilo, dakle mali lončić na veliki, neka se lagano kuha oko 15 minuta. Kad se sav čaj slegnuo na dno lončića, znači da je spreman za serviranje i sve što još trebate uraditi jeste procijediti ga i pošećeriti po želji.

Afiyet olsun!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRIPREMATE SE ZA SEHUR, RAZMIŠLJATE ŠTA JESTI, EVO NEKOLIKO SAVJETA

0
Ramazanski post počinje od zore i traje do zalaska Sunca. Vrijeme pred zoru u kome se muslimani jelom spremaju za sljedeći dan posta naziva se imsak, a samo jelo pred početak posta je sehur.