DDBIH OD 17 SATI: GOVORIT ĆEMO O NOVONASATLOJ SITUACIJI PROUZROKOVANOJ KORONAVIRUSOM

Dobra vijest je da u našoj zemlji od jučer nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Do sada su u Bosni i Hercegovini registrovana 24 slučaja zaraze, od toga je u Republici Srpskoj 20 oboljelih. RS je uveo vanrednu situaciju. Nova mjera uvedena je najviše jer se nisu poštovale mjere samoizolacije. Zatvoreni su ugostiteljski objekti u Banjoj Luci a Željeznice otkazale saobraćanje međuentitetskih brzih vozova .

Predostrožnosti radi, u cilju smanjenja širenja epidemije, i u Federaciji je proglašeno stanje nesreće. U praksi to znači da postoji pravni osnov za djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega ostalog. Poslodavcima je preporučeno da provedu posebne mjere zaštite radnika na način da se skrati radno vrijeme ukoliko to proces rada zadovoljava, da se izvrši reorganizacija, omogući korištenje godišnjih odmora, rada od kuće, i da se roditeljima malodobne djece do 10 godina omogući odsustvo s posla jednog roditelja.

Razvijene države pomažu na brojne načine svojim privrednicima i radnicima koji već trpe posljedice izazvane koronavirusom. Danska će pokriti 75 posto plate radniku, ako ga privatnik neće otpustiti. Italija će proširiti paket mjera kojima želi ublažiti posljedice epidemije korona virusa u ekonomiji i društvu, najavljujući obustavu plaćanja režija, poreza i hipoteka. Vlada će odobriti mjere u vrijednosti gotovo 10 milijardi eura. I privreda naše zemlje već trpi određene posljedice pandemije, a poslodavci očekuju adekvatan odgovor države. O tome ćemo razgovarati sa Suadom Ećom, privrednikom,direktorom kompanije „Ećo company“ u emisiji „Dobar dan BiH“.

U školskim dvorištima od kraja prošle sedmice možete čuti samo grakanje vrana, u učionicama i školskim hodnicima samo tišinu. Jedna od mjera kriznog štaba bila je obustaviti nastavu. Ona se, istina, odvija on line, ali nema sumnje da će posljedice pandemije korona virusa podnijeti i školarci, jer on line nastava, pogotovo kod najnižih razreda, nikako ne može zamijeniti onu pravu. S nama u studiju će biti direktorica osnovne škole Mirsad Prnjavorac i predsjednica skupštine udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo Sabiha Salčin.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.