DEHIDRATACIJA IZAZIVA STRAŠNE POSLJEDICE: EVO ZAŠTO JE POTREBNO DA REDOVNO PIJETE VODU

Tijelo ljeti mnogo brže gubi tečnost nego što je to uobičajeno i zato je veoma važno da u ovim toplim danima pored sebe imate flašicu vode koje ćete redovno konzumirati i organizam održavati hidriranim.

Dehidratacija organizma može izazvati brojne negativne posljedice: glavobolja, vrtoglavica, kolaps i oštećenje rada bubrega su samo neke od loših pojava usljed nedostatke vode.

Jedno naučno istraživanje je pokazalo da je najčešći uzrok migrena to što se ne unosi dovoljno tečnosti tokom dana. Voda vam može pomoći da zaustavite neprijatnu bol; i znajte, ako vas glava zaboli dok ste izloženi suncu, vjerovatno je to zbog dehidratacije, a ne zbog same vrućine.

Pored glavabolje voda je neophodna za pravilno funkcionisanje bubrega i izbacivanja toksina iz tijela. Ukoliko pijete dovoljno tečnosti povećava se volumen mokraće, što sprječava taloženje mineralnih materija na zidovima mokraćnih kanala, a što dalje onemogućava da se pojavi kamenac na bubregu.

Ilustracija

Voda je dragocijena i kada je u pitanju gubitak tjelesne težine. Unošenjem tečnosti imat ćete osjećaj sitosti, a i ubrzat ćete metabolizam što će dovesti do bržeg gubitka kalorija i boljih rezultata treninga ukoliko se bavite nekim sportom.

Stara izreka kaže da je “voda izvor života”. Ukoliko je ne pijete dovoljno i tijelo po vrelim danima puštate da dehidrira, mogu vas stići ni malo prijatne posljedice.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE