UPOZORENJE RODITELJIMA: SEZONA JE DJEČIJE STOMAČNE GRIPE

Završen je period godišnjih odmora i stvaraju se svi optimalni uvjeti za djelovanje pojedinih virusa.

Vlažno vrijeme i temperaturni šok koji organizam doživljava prelaskom iz toplih ljetnih dana u hladniji dio godine u stanju su da poremete imunitet organizma. Djeca su krenula u školu, vrtiće i jaslice. Završen je period godišnjih odmora i stvaraju se svi optimalni uvjeti za djelovanje pojedinih virusa. Velika koncentracija ljudi na jednom mjestu kao što su učionice i gradski prijevoz, omogućavaju razvoj virusa i porast broja inficiranih.

To je vrijeme kad se trebajukonsultovati doktori i provjeriti koji su to simptomi

“U ovom periodu se uvijek očekuje povećan broj mlađih pacijenata s crijevnom virozom. Crijevna viroza je karakteristična za ranu jesen, kasno proljeće. Simptomi dolaze od probavnog trakta, a to su povraćanje, proliv, loša stolica… Ključni problem u ovoj situaciji je brzigubitak tečnosti, potvrđuju doktori.

Zato je jako važno nadoknaditi izgubljenu tečnost.

U situaciji gdje nastupa gubitak aktivnosti, uz generalno neraspoloženje, tu su i znakovi dehidracije, tome doprinosi i temperatura koja izvlači vodu iz organizma. U svemu je najvažnije na vrijeme pristupiti nadoknadi gubitka tečnosti. Ukoliko potraju bolovi u stomaku, loše stolice ili slično, potrebno je onda to riješiti adekvatnom terapijom, crijevnim antisepticima uz adekvatnu ishranu koja je prilagođena ovakvoj problematici”.

Infekcija se može prenijeti putem neopranih ruku, neposrednog kontakta sa zaraženom osobom, kontaminirane hrane i vode ili preko površina koje su kontaminirane virusom.

“Higijenski standardi su veoma važni, jer su ti virusi kontagiozni, zahvataju cijele porodice, i odrasle i djecu. Traje otprilike od tri do pet dana, mada ima situacija u kojima proliv traje i duže, potvrđuju pedijatri.

Vrijedi napomenuti da se ovaj tip virusa pojavljuje tokom cijele godine, mada postoje periodi u godini kada postaje učestaliji i kada obolijeva veći dio populacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OVAJ GRAD JE NAJBOGATIJI NA SVIJETU, U NJEMU ŽIVI ČAK 60...

0
Londonska agencija Henley & Partners i južnoafrička firma New World Wealth uradile su istraživanje o najbogatijim gradovima za 2024. godinu.