DERMATOLOZI OTKRILI DA LI ŽUTI NOKTI UKAZUJU NA NEKU BOLEST

Žuti nokti mogu da izgledaju alarmantno, ali ne brinite se.

Ovo se dešava iz različitih razloga, a u većini slučajeva ova pojava se lako rješava.

Uzroci žutih noktiju mogu se kretati od kozmetičkih problema (kao što je nošenje tamnog laka za nokte) do osnovnih problema sa zdravljem noktiju (kao što su gljivične infekcije).

Nošenje tamnog laka za nokte

Dermatolozi ističu da boja u ovim vrstama lakova zapravo može da izazove žutu promjenu boje.

  • Boja stupa u interakciju sa keratinom noktiju i uzrokuje da bude žuti – kaže dermatolog Rejčel Maiman.
  • Ovo takođe može dovesti do toga da nokatne ploče postanu krhke. Kada vaši nokti postanu slabiji i tanji, možda ćete doživjeti promjenu boje na noktima, gdje postaju blago žuti. Ovo je fizički znak da vašim noktima treba da odmor od lakova.

Odvajanje nokatne ploče

Inače poznato kao oniholiza, odvajanje ploče nokta i ležišta nokta takođe može da uzrokuje da nokti izgledaju žuto.

Ovo se događa kao rezultat traume, hemikalija, određenih lijekova, kao i određenih inflamatornih stanja poput psorijaze.

Cigarete

Prema dermatologu često izlaganje prstiju duvanskom katranu može izazvati promjenu boje.

Karotenemija

  • Ovo stanje, koje predstavlja višak beta-karotena, najčešće se viđa kod djece. Pored žutih noktiju, može da izazove i žutilo kože – ističe dr Maiman.

Gljivične infekcije

Kada se gljivična infekcija, poput atletskog stopala, pojavi u noktu, to dovodi do zadebljanja ploče nokta i nakupljanja ostataka ispod nje, što može dovesti do žute nijanse. Češće se javlja Iako je na noktima stopala nego na prstima ruku.

Nedostatak vitamina

Nokti su napravljeni uglavnom od očvršćenih proteina, proteina koji se zove keratia. Kada imamo malo proteina, kalcijuma ili drugih vitamina, to se ponekad može javiti kao rezultat na vašim noktima. Zato su antioksidansi koji jačaju nokte, poput vitamina E, važni u njezi noktiju.

Istraživanja čak pokazuju da vitamin E može pomoći u održavanju zdrave, svježe boje noktiju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE