Sastojci:
Za tijesto:
400 grama brašna
150 grama maslaca
4 žumanceta
70 grama šećera
1 kašika kiselog mleka
10 grama praška za pecivo
Za nadjev:
6 večih jabuka (oko 1kilograma)
50 grama šećera
1 kašičica mešavine začina u prahu za pitu od jabuka
10 grama vanilin šećera
1 kašika ulja
Za šam:
4 belanceta
100 grama šećera
100 grama kokosovog brašna
oko 50 grama šećera u prahu za posipanje
250 grama pekmeza od kajsije
Priprema:
Očišćene i narendane jabuke prodinstati desetak minuta sa uljem, šećerom i vanilin šećerom. Dok ne ispari suvišna tečnost. U prohlađene jabuke dodati mješavinu začina po ukusu, pa ostaviti da se nadjev ohladi.
Nasjeckati hladni maslac u brašno pomešano sa praškom za pecivo i šećerom, zamijesiti, pa kada se ujednači dodati ostale sastojke. Testo podijeliti na dva dijela. Jedan veći, a drugi manji.
Manji dio umotati u plastičnu foliju i staviti u zamrzivač. Veći dio isto umotati i odložiti u frižider na 30 minuta.
Na radni sto staviti papir za pečenje dimenzije pleha, pa na njemu rastanjiti oklagijom veći dio tijesta i staviti ga u pleh, dimenzija približno 35x25cm.
Preko tijesta ravnomerno premazati pekmez, pa odozgo rasporediti ohlađen nadjev od jabuka i poravnati.
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodavati postepeno šećer i sve dobro sjediniti. U umućen šam dodati kokos i lagano sjediniti.
Nadjev od kokosa nanijeti preko nadjeva od jabuka.
Manji dio tijesta (iz zamrzivača) narendati preko nadjeva od kokosa.
Kolač peći 35-40 minuta u rerni predhodno zagrijanoj na 180°C.