DESET POSTO MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA SPREMNO DA NAPUSTI MANJI BH. ENTITET

Od sredine ove godine, ponovo je aktuelan i ubrzan odlazak medicinskih sestara i tehničara iz manjeg bh. entiteta RS.

Razlog je popuštanje mjera za zemlje zapadnog Balkana kad je riječ o ulasku u Evropsku uniju , a evidentan je i pojačan rad agencija koje omogućavaju sestrama zaposlenje u evropskim zemljama, najviše u Njemačkoj.

Potvrdio je ovo za BUKU, Mirko Šerbedžija, predsjednik strukovnofg sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

  • Internet platforme su prepune oglasa gdje se nudi sve samo da se posao prihvati. Zemljama EU pandemija je pokazala šta znači nedostatak medicinskog kadra, a naši ljudi su idealni. Nekoliko kolega koje lično poznajem su otišli u zadnja dva mjeseca, a ono što primjećujem jeste da se sakodnevno čuju informacije ko je sljedeći, kada i u koji grad u Njemačkoj ide – ističe Šerbedžija dodajući da njihova istraživanja pokazuju da je u ovom trenutku spremno da ode oko 10% medicinskih sestara i tehničara iz RS što je više nego poražavajuće.

Razlog je, kaže, uvijek isti- male plate i neuređen sistem.

Ilustracija

KAKO MEDICINSKE SESTRE-TEHNIČARI U BIH  VIDE SVOJU PROFESIJU?

A šta medicinske sestre-tehničari misle o statusu svoje profesije u BiH i o odlasku sa ovih prostora pokazalo je istraživanje koje je uradila Fondacija Fami, prema kojoj je čak 68 posto ispitanika u iskušenju da napusti zemlju, i to su najvećim dijelom setre i tehničari starosne dobi 18-34 godine.

Kao razlog napuštanja BiH dominiraju tri najčešća razloga nepriznavanje sestrinske profesije u zdravstvenom sektoru, niska i nekonkurentna plata, te nedostatak mogućnosti za razvoj karijere.

Kada je riječ o zadovoljstvu profesijom koju rade u svojoj zemlji na skali od 1 do 10, više od polovine ispitanika je svoje zadovoljstvo profesijom ocijenilo ocjenom 5 ili manje, što navodi na zaključak da većina medicinskih sestara-tehničara nije zadovoljna uslovima rada u svojoj zemlji.

Na kraju upitnika ispitanicima je data mogućnost da predlože šta je potrebno poboljšati ili promijeniti u sestrinskoj profesiji u BiH. Sama činjenica da je 99% ispitanika dalo svoje prijedlogedovoljno  govori da je potrebno uložiti još truda i rada da se podrži i osnaži sestrinska profesija u BiH.

A ono što žele promijeniti tiče se jačanja kompetencije medicinskih sestara-tehničara kroz bolju regulativu obrazovanja, usklađivanja srednjoškolskog obrazovanja sa međunarodnim standardima, promovisanjem stručnog usavršavanja, potom provođenja sistematizacacije profesije kroz smanjenje broja administrativnih obaveza, obezbjeđenje adekvatne plate, povećanje broja medicinskih sestara-tehničara, potom njihovo uključovanje u procese donošenja odluka, kao i promovisanje sestrinske profesije u društvu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

RODITELJSKA KUĆA U TUZLI OD SUTRA NA RASPOLAGANJU RODITELJIMA I DJECI...

0
Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, kojom upravlja Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“, sutra će biti otvorena uz prigodnu svečanost u okviru manifestacije „Dani vakufa 2024“, koju Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH tradicionalno organizira već 12. godinu zaredom.