DETALJI NOVE ODLUKE KRIZNOG ŠTABA: JESU LI DJECA OBAVEZNA NOSITI MASKE NA OTVORENOM

Nakon sinoćnje odluke Kriznog štaba u Sarajevu da je nošenje maski obavezno i na otvorenom, iz Zavoda za javno zdravstvo kazali su da ta naredba nije precizirana za djecu i da je odgovornost na roditeljima da li će im staviti masku ili ne.

Kako je kazala epidemiologinja Anisa Bajramović, kada su takve mjere donošene i za početak nastave u KS za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole je vrijedilo da do dvorišta škole nose maske, a da na nastavi nisu obavezni.

  • Za sve ostale učenike se podrazumijeva da moraju nositi masku i na nastavi, dok oni od prvog do četvrtog razreda ne moraju, osim ako su na odmoru ili odlaze u toalet – navela je Bajramović.

Kako je dalje pojasnila, ta odluka je sada prepuštena roditeljima i oni koji žele staviti masku djetetu to mogu učiniti, a ako ne žele ne moraju, neće snositi sankcije zbog toga.

  • Studije su nam dokazale da se djeca do 11. godine ne zaražavaju jedna od drugih, već zaražavaju odrasle. Tako da će odgovorni roditelji uvijek voditi računa o svojoj djeci da i njih štite. Dakle, nije obavezno da djeca moraju nositi maske, pogotovo mlađa djeca koja idu u vrtiće. Također, nismo se referisali ni na to od koje godine su djeca obavezna nositi maske jer se vodimo time da djeca djeci ne prenose virus – naglasila je za Klix.ba doktorica Bajramović.

S obzirom na to da je došlo do povećanja zaraženih koronavirusom u KS, doktorica je istakla da su se mjere morale pooštriti.

  • Naravno da se više neće ići na ovaj lockdown kakav je bio, međutim, mora se stvoriti taj osjećaj odgovornosti da od kuće do posla mi moramo štititi druge od sebe i obrnuto. Kada dvije osobe nose maske dok razgovaraju 1,5 posto je šansa da se zarazite koronavirusom – poručila je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.