DEVET OZBILJNIH SIMPTOMA ZLOĆUDNE BOLESTI ZA KOJE NISTE ZNALI

Dok je dosadan, učestali kašalj znak na koji će većina ljudi reagirati, simptomi raka pluća često mogu biti suptilniji nego što ste mislili.

2. Hronične infekcije

Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća.

Međutim, ako se više puta razbolite i čini se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao biti znak raka pluća.

Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sistema, pokazuju istraživanja, piše Ordinacija.hr.

3. Bolovi u prsnom košu

Hronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, osobito ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju.

Obratite pozornost širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim liječnikom ako potraje duže vrijeme.

Ilustracija

4. Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma

Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine ​​koji u vašem tijelu uzrokuju gubitak na težini.

Zbog toga biste mogli primijetiti i pad apetita.

5. Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima.

Često se bol seli u područje leđa i kukova.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE