DEVIĆ TRAŽI OBJAŠNJENJA: DA LI JE DOŠLO DO PRITISKA NA POLICAJCE DA MASOVNO KAŽNJAVAJU GRAĐANE ILIJAŠA?

Mahir Dević, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo na sjednici Skupštine zatražio je da mu se dostave podaci o broju napisanih prekršajnih prijava zbog nenošenja maski na području Općine Ilijaš i drugih sarajevskih općina, a kako je naveo zbog indicija da je "vršen pritisak na policijske službenike da vrše masovno kažnjavanje građana ove Općine uoči Lokalnih izbora 2020".

Pitanje je, kako je naveo, delegirano od uposlenika Policijske uprave Ilijaš i građana Općine Ilijaš.

  • Postoje ozbiljne indicije da je vrlo planski i sistemski po nalozima iz MUP-a KS 15 dana pred izbore na području Općine Ilijaš došlo do pritiska prema uposlenicima PU Ilijaš, policajcima koji rade u Ilijašu, da masovno kažnjavaju građane za nenošenje maske.

Prema nezvaničnim informacijama, a sada tražim zvanične, broj kažnjenih građana na području Općine Ilijaš, 15 dana do izbora bio je drastično veći nego u drugim općinama u KS, ukoliko se kao parametar uzme broj stanovnika i broj kažnjenih građana za nenošenje maske. Čak je to išlo do te mjere, opet prema nezvaničnim informacijama, da su uposlenici telefonskim pozivima bili pozivani i da im je naređivano da sjednu u policijska auta, da šefovi smjena i ostali dužnosnici obilaze područja Općine Ilijaš i kažnjavaju bukvalno svakog građanina koji nema maske – naveo je Dević u zastupničkom pitanju.

Kazao je da kao šef Kluba SDA u Skupštini KS traži da mu se dostavi za svih devet općina u KS od 1. do 15. novembra broj napisanih kazni za maske.

  • A za Općinu Ilijaš od 15. do 19. kada je stranka Narod i pravda organizirala proteste ispred Općine, nelegalne, nenajavljene, kojim su kršene sve epidemiološke mjere. Za ta četiri dana da mi dostave podatak koliko je napisano kazni onima koji su bili ispred Općine i koliko je izdato prekršajnih naloga i podneseno krivičnih prijava prema organizatorima takvih protesta. Tražim odgovor od komesara i MUP-a KS. Ovo su ozbiljne indicije koje dolaze sa terena, od građana i policajaca koji rade u PU Ilijaš, da je došlo do određene zloupotrebe policijskih službenika u predizborne svrhe – kazao je Dević.
Ilustracija

Umjesto izjave komesara policije KS Nusreta Selimovića od kojeg smo tražili odgovor na Devićeve navode i postavljena pitanja, iz MUP-a KS kazali su da će “odgovor biti dostavljen nakon što prikupe podatke”.

Prema podacima do kojih je došao Radio Ilijaš policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u periodu od 1. novembra do 15. novembra 2020. godine, zbog počinjenih prekršaja iz člana 8. stav 5. tačke m. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo, izdali su prekršajne naloge po općinama: Stari Grad – 103 prekršajna naloga, Centar – 171, Novo Sarajevo – 60, Novi Grad – 34, Ilidža – 39, Hadžići – 42, Trnovo – 0, Vogošća – 14, Ilijaš – 126.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.