DF: SRBIJA U SUKOBU S EVROPSKOM KOMSIJOM ZBOG ZLOČINCA ĐUKIĆA

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona u potpunosti podržava poteze odnosno ktitike Evropske komisije prema Srbiji kroz nedavno objavljeni tzv. Non-paper, odnosno polugodišnji izveštaj o trenutnom stanju u Poglavlju 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlju 24 (Pravda, sloboda i sigurnost).

Između ostalog, u pomenutom dokumentu se kritički navodi da “Srbija ne posvećuje dovoljno pažnje regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločina”, navodi se u saopćenju iz ove stranke.

Tako, Evropska komisija podsjeća da Srbija još uvijek nije priznala presudu Suda Bosne i Hercegovine u kojoj je osuđen bivši general Vojske Republike Srpske, Novak Đukić za zločin na Kapiji u Tuzli. Nedugo nakon izricanja presude on je otišao u Srbiju gdje se i danas nalazi pod izgovorom liječenja.

Podsjećamo, da je na ovaj problem ukazao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, prilikom posjete Tuzli 25. maja 2020., na godišnjicu obilježavanja stravičnog zločina na “Kapiji”. Tada je naglasio da Srbija ne može biti prijatelj Bosni i Hercegovini sve dok je ratni zločinac Novak Đukić na slobodi. Đukić danas slobodno šeta u susjednoj zemlji, koja tvrdi da je prijateljska Bosni i Hercegovini i da želi graditi dobrosusjedske odnose, rekao je Komšić.

Teško da Srbija s pružanjem utočišta ratnim zločicima može graditi dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, i drugim susjedima. To je nešto teško i mučno, što nas uvijek podsjeti da je puno licemjerja danas u odnosima. Mnogi će reći da ovo što kažem nije korektno, ali meni je dosta te lažne političke korektnosti, zaključio je tada član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kantonalni odbor Demokratske fronte TK snažno podržava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u njegovim naporima da se procesuiraju ratni zločini, uz iskreno uvažavanje nadležnosti i poštovanje pravosudnih institucija zemalja regije. Samo s potpuno raščišćenim odnosima iz prošlosti, možemo graditi bolju budućnost. Iz tog razloga, tražimo od svih nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, da u tom kontekstu pruže maksimalnu podršku Komšiću, saopćeno je iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte TK.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE